Diana förråddes - av sin "klippa"

Paul Burrell avslöjar hemligheter från brittiska kungahuset för sex miljonerThe boss och jag åt frukost varje morgonSläktingarna har förstört mitt liv

NYHETER

LONDON

Han var prinsessan Dianas egen klippa - någon att stödja sig mot i alla hennes bråk med älskare, prins Charles och mamma.

Butlern Paul Burrell fick smuggla in Dianas älskare i slottet förbi vakterna och han fixade fickpengar åt henne genom att sälja hennes avlagda kläder.

När Paul Burrell talade med drottning Elizabeth antydde hon att kungahuset var övervakat av den hemliga polisen - eller okända krafter som hon själv kallade dem.

Britterna frossar nu i okända detaljer ur kungahusets och prinsessan Dianas liv.

Paul Burrell arbetade för kungahuset i många år, steg i graderna och blev prins Charles egen butler för att till slut gå över till prinsessan Diana vid skilsmässan.

Burrell friades från anklgelser om stöld av ”Lady Dis” personliga ägodelar av drottningen själv.

"My rock", min klippa, som hon ofta kallade honom.

Själv kallade han Diana för "The boss".

Nu berättar Burrell att de stod varandra så nära att han nästan kunde läsa hennes tankar. Han började utföra hennes olika önskemål redan innan hon uttalat dem.

De åt frukost tillsammans i Kensington Palace varje morgon, de delade på en grapefrukt, drack var sin kopp kaffe och tog en tesked honung var.

- Ibland tog hon honungen i kaffet, ibland slickade hon honungen från skeden, säger Burrell och då förstår ni hur detaljerad hans berättelse är.

Och hur djupt intresset är hos britterna eftersom en sådan detalj är betydelsefull.

När prinsessan dog för fem år sedan föll "klippans" egen värld samman. Han gjorde henne ändå en sista tjänst och samlade ihop alla hennes bikinis, baddräkter, träningskläder och underkläder och brände alltihop.

- Jag ville inte att de skulle hamna i fel händer, sa Burrell.

Detta tilltag har han blivit förlåten för. Men när han även började samla in brev, klänningar och rader av andra tillhörigheter blev han upptäckt, polisanmäld och hamnade inför rätta.

Hittade 310 föremål

Polisen hade sökt igenom hans och hans familjs hem och hittat sammanlagt 310 föremål från prinsessan Diana.

Han skulle sälja dem hävdade utredarna som kollat Paul Burrells konton och det visade sig att han hade en rejäl slant på banken.

Burrell sa att han bara förvarade sakerna. Till slut, efter mycket vånda, berättade han ändå att han nämnt saken för drottningen som inte hade något att invända.

Men ingen frågade drottning Elizabeth om det var sant.

För ett par veckor sedan, när rättegången var i full gång, var drottningen, prins Charles och prins Philip på väg till en minneshögtid för Balioffren. I bilen diskuterade familjen vad den tidigare butlern gjort.

Under samtalet nämnde drottningen att Burrell berättat för henne att han skulle ta hand om några av Dianas saker.

Prins Charles, prinsessan Dianas förre man, insåg att det här nog var viktigt och kontaktade åklagaren. Och så kom det fram i rättssalen.

Domaren friade Burrell direkt.

Pengarna på banken kom från en bok om hur man bjuder på tjusiga fester som Burrell hade skrivit, Dianas tillhörigheter hade legat på samma ställen hela tiden.

Han hade inte gjort något som helst försök att sälja dem och hade därför inget uppsåt.

- De förstörde mitt liv, berättar Burrell som är förbittrad på Dianas släktingar för att de anklagat honom för stöld och att de vittnat i rätten och påstått att han ljög.

Burrell ansåg sig befriad från löftet att aldrig berätta något om Diana.

Så han sålde sin historia.

Nu smutskastas han

Tidningskungen Rupert Murdoch bjöd 15 miljoner kronor för att kunna publicera storyn i The Times, The Sun och News of the World. Daily Mails kungareporter, som blivit god vän med Burrell och var gudfar till hans son, bjöd också friskt.

Men Daily Mirror vann kriget med ett bud på omkring 6-7 miljoner kronor för att en av Burrells vänner var reporter på tidningen.

Då kontrade de andra tabloiderna med att smutskasta Burrell. Han beskrivs nu som lögnare, lycksökare och som lite knäpp. Under en vecka har alla medier behandlat Paul Burrells berättelser.

Nu har Burrell även fått 1,5 miljoner kronor för en tv-intervju och har bud från USA om att vara värd för ett frågesportsprogram i tv med namnet "Vad butlern såg".

Och i dag ska Paul Burrells fru, som även hon arbetat hos den kungliga familjen, berätta i en tidning om deras knakande äktenskap.

Leif Kasvi

ARTIKELN HANDLAR OM