Australien i lågor - igen

3 000 brandmän kämpar mot eldstormen - familjer evakueras

NYHETER

Våldsamma skogsbränder härjar i den australiska delstaten New South Wales.

Ett tiotal hus och flera industribyggnader har förstörts.

Omkring 3 000 brandmän kämpar för att få bränderna under kontroll.

Foto: REUTERS
VILLOR OCH INDUSTRIER FÖRSTÖRDA Ett tiotal bostadshus och flera inustrier har förstörts av skogsbränderna som härjar utanför Sydney i New South Wales i Australien.

Nästan 100 skogsbränder varar nu runt om i delstaten. De kraftiga vindarna och det ovanligt varma och torra klimatet försvårar släckningsarbetet.

I går hade bränderna närmat sig staden Mittagong som ligger ungefär 100 kilometer sydväst om Sydney. Inga människor uppges ännu ha skadats, men upp till tio hus och ett okänt antal industribyggnader har förstörts.

Läget allvarligt

- Situationen är mycket allvarlig och manskapet talar om en eldstormsliknande aktivitet, säger John Winter, talesman för brandkåren i området.

Två helikoptrar arbetade med att tömma vatten över bränderna, utan att lyckas släcka dem.

Tjock svart rök hängde över de närliggande städerna och husägare sprutade vatten över sina hustak för att avvärja lågorna. En brandman och flera invånare har fått uppsöka vård efter att ha andats in brandröken.

I går började man också evakuera familjer som bor i Hunter Valley wine region norr om Sydney.

Vanligtvis är det perioden mellan december och februari som drabbas värst av skogsbränder, då kan temperaturen passera 40-graderstrecket. Men i år har 70 procent av Australien haft torka och det började uppstå bränder för flera månader sedan.

Förra året runt jul härjade hundratals skogsbränder i och omkring Sydney.

Då förstördes tiotals hus men inga människor kom till skada.

(AP-Aftonbladet)