Bushs anfallsplan mot Irak avslöjad

USA:s president kan sätta in 250 000 soldater mot Saddam

NYHETER

WASHINGTON/KAIRO

USA förbereder en offensiv med flyg och marksoldater om Irak skulle avvisa krav i den senaste FN-resolutionen.

De flesta arabländer tycks vilja uppmana regimen i Bagdad att godta den innan tidsgränsen passeras på fredag.

USA:s president George W Bush har godkänt en plan på att invadera Irak om landet inte accepterar den senaste resolutionen i FN:s säkerhetsråd om tillträde för världsorganisationens vapeninspektörer, skriver New York Times.

Planen, som enligt amerikanska källor bygger på erfarenheter från kriget i Afghanistan, går ut på att snabbt ta kontrollen av delar av irakiskt territorium inför en större offensiv. Mindre förtrupper ska ta sig in i Irak medan flyget bombar president Saddam Husseins palatsområden, luftvärnsanläggningar och andra militära anläggningar.

Också brittiska soldater ska delta, skriver Sunday Telegraph.

”Vill inte döda”

Luftangreppet ska pågå i mindre än en månad med hjälp av förtrupper som dirigerar långdistansrobotar till sina mål, uppgav en hög anonym tjänsteman till New York Times.

När amerikanska soldater väl bitit sig fast i irakisk terräng, ska de ''uppmuntra'' lokala militära befäl och forskare att berätta var de kan hitta massförstörelsevapen.

- Vi vill inte döda en massa irakiska soldater men om de dumt nog kämpar emot så blir vi tvungna, sade tjänstemannen.

Planerna på en amerikansk våldslösning av Irakkonflikten fick klartecken av Bush långt innan FN:s säkerhetsråd i fredags godkände hårdare åtgärder för att tvinga Irak att avveckla landets eventuella kärnvapen och biologiska och kemiska vapen.

Butler tvivlar

Förre FN-inspektören Richard Butler sade sig tvivla på att Irak kommer att efterleva resolutionen, något som i så fall kommer att splittra säkerhetsrådet.

- Amerikanerna kommer att säga att ''det där räcker inte''. Ryssarna kommer då att säga ''låt oss vänta lite, de kanske behöver mera tid på sig''. Sen kommer säkerhetsrådet att tvista om huruvida Irak har brutit (mot resolutionen) eller inte, sade Butler till australisk tv.

Saddam Hussein sammankallade enligt irakisk tv parlamentet för att diskutera FN-resolutionen. Parlamentet ska sedan rapportera sitt ställningstagande till det mäktiga Revolutionsrådet, hette det.

Fredshopp

Även Arabförbundets utrikesministrar, som samlats i Egypten, försökte på söndagen diskutera sig fram till ett gemensamt uttalande om FN-resolutionen. Flera ministrar sade att den inger hopp om en fredlig lösning, vilket tolkades som att det internationella trycket ökar ännu mer på Irak att acceptera FN:s krav.

Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa sade enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena att arabländerna tidigare i år enats om att en attack mot ett arabland ska betraktas som en aggression mot alla arabländer.

Syriens utrikesminister Farouq-al-Shara sade att hans regering, genom att i säkerhetsrådet till omvärldens förvåning rösta för resolutionen, hade avvärjt det omedelbara krigshotet.

Irak har till på fredag på sig att ta ställning till de hårda kraven i resolutionen. Tre dagar senare är det tänkt att FN:s inspektörer med svensken Hans Blix i täten ska anlända till Irak.

fakta/ styrkor och stridsberedskap

TT-Reuters