17-åring erkänner krypskyttemord

Höll i vapnet vid flera av dåden

1 av 3 | Foto: ap
John Lee Malvo, 17 och styvpappan John Allen Muhammad 41.
NYHETER

I ett sju timmar långt förhör erkände den misstänkte krypskytten John Lee Malvo, 17.

Han säger at han höll i vapnet vid flera skjutningar – och att han och John Allen Muhammad ”betedde sig som soldater”.

Ett av dödsoffren var Linda Franklin som arbetade vid FBI.

Amerikanska medier avslöjar på lördagen nya detaljer kring de två misstänkta krypskyttarna – John Allen Muhammad, 41, och hans 17-årige "styvson" John Lee Malvo.

Tv-bolaget CNN rapporterar att John Allen Muhammad ska ha hjälpt sin kumpan att komma till USA från Antigua med ett förfalskat intyg. Enligt uppgift ska han ha uppgett sin egen sons namn, Linburg Williams, för att få in Jamaicafödde John Lee Malvo till USA i maj förra året.

Kan vara skyldig till flera mord

Nu visar det sig dessutom att 17-åringen kan ha haft större skuld i de totalt 19 skjutningar – i vilka 13 människor förlorat sina liv – än vad som först misstänkts. Tidningen Washington Post har talat med tre poliskällor och skriver på lördagen att John Lee Malvo erkänt att han höll i geväret vid flera tillfällen.

Erkänner mord på FBI-agent

I ett sju timmar långt förhör berättade han att det var han som sköt Linda Franklin, som arbetade som analytiker vid FBI, till döds i Fairfax County. Dessutom gav John Lee Malvo utredarna sin egen beskrivning av flera andra dödsskjutningar.

Förhören har nu flyttats till det lokala åklagarämbetet i Virginia – där de två misstänkta först kommer att ställas inför rätta. Dragkampen mellan delstaterna avgjordes med dödsstraffet som argument. I Virginia kommer de två misstänkta – om de fälls för morden – sannolikt att dömas till döden.

Agerade som soldater

Detta verkar inte ha gjort intryck på John Lee Malvo. Enligt Washington Posts källor ska 17-åringen ha varit pratsam, haft nära till leenden och ha skrutit om dödsskjutningarna. John Allen Muhammad nämnde han aldrig – utan sa bara ”vi” när han beskrev hur de två agerat som soldater och hur de via kommunikationsradio talade med varandra.

17-åringen berättar att den ene höll uppsikt medan den ene sköt. Om de exempelvis stördes av trafiken avbröt de två den tänkta skjutningen. En annan del av taktiken var att röra sig mellan olika polisdistrikt – för att skapa förvirring.

Styvfadern tiger

John Lee Malvos erkännande har dock inte påverkat hans äldre kumpan. I förhören fortsätter John Allen Muhammad konsekvent att tiga och vägrade i veckan att ens uppge sitt namn.

Mattias Lundell