Bråk på jobbet – lösningen finns på nätet

"Behovet är stort - många far illa"

NYHETER

Chefen tvingar dig att koka kaffe till mötet. Kollegan blir rasande så fort din mobiltelefon ringer.

Då är det bara att knappa in bråkakuten på nätet.

Foto: KATRIN JAKOBSEN
nedskärningar bäddar för konflikter Att vara orolig för att mista sitt jobb kan göra att man blir vaksam och lättretlig. Olösta konflikter kan leda till jättegräl. Det vill "bråkakuten" förhindra.

Forskare vid Göteborgs universitet har öppnat akutmottagning på internet för konflikter på jobbet. På sin nätplats ger de råd och tips om hur man blir sams med sina arbetskamrater.

"Många far illa på jobbet"

Här finns bland annat instruktioner till den som ska hjälpa en person med problem på jobbet och exempel på vilka typer av konflikter som kan uppstå på en arbetsplats.

- Behovet är stort. Många far väldigt illa på jobbet, säger docent Thomas Jordan till tidningen Ny Teknik.

Risk för "explosion"

En undersökning som forskarna gjorde innan nätplatsen öppnades visade att en av tre svenskar någon gång varit inblandad i bråk på jobbet. Troligen finns här en av orsakerna till det ökade antalet långtidssjukskrivningar. Risken för infekterade konflikter är särskilt stor i branscher där det sker nedskärningar.

- Då blir folk oroliga och nerviga. De bevakar sina positioner. Småkonflikter som inte blir lösta lagras på varandra och kan senare explodera, säger Thomas Jordan.

Adressen till bråkakuten är: www.arbetsplatskonflikt.av.gu.se.

Tänk på det här - 5 tips

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM