Skeppsbrutne Alf, 52, mirakelräddad i Stilla havet

Kämpade för sitt liv i storm och mörker

1 av 3 | Foto: new zealand herald
i säkerhet Alf Jaselius får sin skadade hand omlagd ombord på skeppet Mekhanik Kalyozhniy. Det ryska fartyget räddade honom då han var på drift i stormen utanför Nya Zeeland – efter det att hans segelbåt rammats av ett okänt fartyg.
NYHETER

Svenske jordenruntseglaren Alf Jaselius, 52, rammades av ett fartyg mitt under en storm utanför Nya Zeelands kust.

Han kämpade för sitt liv i flera timmar i det kalla vattnet.

I sista stund räddades han mirakulöst av en rysk skeppare.

- Jag är glad att han lever. Han är ledsen och trött och behöver vila ut, säger vännen Kenneth Johansson, tränare i Victory Challenge-laget som just nu befinner sig i Auckland på Nya Zeeland.

Han talade med Alf Jaselius bara timmar efter att denna räddats ur sin lilla livbåt i de flera meter höga vågorna. Allt som jordenruntseglaren ägde fanns på segelbåten Mica, en sju meter lång Laurin 28.

"Mayday, Mayday"

Direkt efter kollisionen lördagsnatt svensk tid sände han ett mycket kort nödanrop på sin radio:

- Mayday, mayday. Det här är den svenska båten Mica. Jag har kraschat in i ett stort skepp. Vatten kommer in båten. Jag sätter livbåten i vattnet nu.

Han angav sin position exakt. Sedan var han tvungen att lämna allt och snabbt hoppa i livbåten.

Alf Jaselius från Borås började sin jordenruntsegling i juli 1999. När olyckan inträffade befann sig han sig cirka 6 mil utanför Nya Zeelands nordspets. Han var på väg från Tongaöarna i Stilla havet.

Skepparen på fartyget som rammade Mica märkte troligen inte kollisionen. Fartyget lämnade området utan att försöka rädda Alf Jaselius.

I stället blev det kapten Michail Sladkov på det ryska handelsfartyget Mechanik Kaljozjnyj som kom till undsättning. Han skickades dit av sjöräddningen som uppfattat nödanropet.

Den lilla räddningsflotten var mycket svår att upptäcka i den hårda sjögången i becksvart mörker. Men efter en halvtimmes letande såg kapten Sladkov lamporna på räddningsbåten glimma till mellan vågorna.

Alf Jaselius hade då suttit med det 18-gradiga vattnet upp till midjan i livbåten i flera timmar Han var oskadd, men kraftigt nerkyld.

- Han skakade av köld. Tre eller fyra timmar till i det kalla vattnet och han skulle kanske ha varit död, sa kapten Sladkov till New Zeeland Herald efter räddningsinsatsen.

Alf Jaselius befinner sig för just nu hos goda vänner i Auckland på Nya Zeeland. Spaningarna efter fartyget som rammade hans segelbåt pågår fortfarande.

Katarina Sternudd