Bali-terrorist har kopplingar till al-Qaida

Misstänkte huvudmannen var elev till muslimsk präst

NYHETER

Den huvudmisstänkte för bombdådet i Bali var elev hos den radikale islamistiske prästen Abu Bakar Baasyir.

Baasyir anklagas i sin tur vara andlig ledare för den mystiska rörelsen Jemaah islamiyah som ska ha band till terrornätverket al-Qaida.

Indonesisk polis sade på måndagen att den huvudmisstänkte för bomberna i Bali, 30-årige Amrozi, studerade hos den häktade muslimske prästen Abu Bakar Baasyir.

Made Mangku Pastika, som leder den internationella förundersökningen, uppgav på en presskonferens att Baasyir också varit med om att bilda det radikala islamistiska nätverket Jemaah islamiyah i Malaysia.

Det är första gången som Indonesien kopplar samman Baasyir med Jemaah islamiyah, en sydostasiatisk grupp som har associerats med al-Qaida.

- Abu Bakar Baasyir är en stor predikant som har många studenter. En av dessa elever är Amrozi, sade Pastika och syftade på den misstänkte man som gripits i Bali.

Han sade att Amrozi medgett att han flera gånger tagit med Baasyir till en muslimsk skola i sin hemby på Östra Java.

- Amrozi arbetade i Malaysia och han deltog i mässorna som leddes av Abu Bakar Baasyir som är en av grundarna av Jemaah islamiyah i Malaysia, sade undersökningsledaren Pastika.

Baasyir har upprepade gånger förnekat varje koppling till Jemaah islamiyah och att han skulle ha gjort något olagligt.

Sedan igår har ytterligare två män gripits med anledning av bombdådet, uppger AP. Den ene tros ha förvarat sprängämnena, den andre ska ha kört ett av fordonen som användes vid attentatet.

Frida Johansson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM