Minst 14 döda i flygkrasch i Filippinerna

Planet störtade i havet – sexton överlevde

NYHETER

Minst 14 dog i en flygolycka i Filippinerna.

Planet kraschade strax efter att det hade lyft från flygplatsen i Manila.

Foto: AP Photo/Aaron Favila
söker överlevare i vattnet Räddningsarbetare söker efter passagerare från den Fokker 27-plan som störtade i Manilabukten strax efter start på måndagen. Minst sexton överlevande har plockats upp ur vattnet.

Planet, en Fokker 27 med plats för 44 passagerare, hann inte mer än knappt lyfta förrän olycka inträffade vid sextiden på måndagsförmiddagen, lokal tid.

34 personer fanns ombord, minst 14 avled i olyckan. 16 överlevde och fyra personer saknas fortfarande. Med största sannolikhet kommer dödssiffran att stiga.

Vraket ligger i Manilabukten på 14 meters djup. De saknade tros ha följt med den tudelade flygplanskroppen ner i vattnet.

De flesta passagerare var filippinier, men det fanns även australier och britter ombord.

Fyra omkomna var barn.

"Kabinen fylldes omgående med vatten"

Anledningen till olyckan är fortfarande oklar men en passagerare har vittnat om att rök kom ut från den vänstra sidan av planet, strax innan piloten uppmanade passagerarna att förbereda sig för nödlandning:

- Planet lyfte. Det flög i ungefär tre minuter och sedan blev motorn liksom tyst. Sedan lade jag märke till en del rök som kom ut från den vänstra motorn och sedan sjönk vi. Sedan hamnade vi i vattnet. Kabinen fylldes omgående med vatten, berättar den 25-årige passagerare Steve Thompson från Sydney, Australien, för nyhetsbyrån AP.

Hans reskamrater befarades ha omkommit.

Planets stjärtfena ska ha fallit av strax före kraschen och flygplanskroppen under vatten ungefär en kilometer från kusten.

Dykare arbetade sent på måndagen lokal tid hårt med att plocka upp de omkomna. Räddningsarbetet försvårades av att vattnet var förorenat och grumligt med extremt dålig sikt.

På stranden hade anhöriga samlats i orolig väntan.

Bland de överlevande finns planets kapten, andrepilot och steward.

Susanna Vidlund, TT