Två ryska diplomater utvisas från Sverige

Misstänks för inblandning i spionaffär mot Ericsson

NYHETER

Två ryska diplomater utvisas misstänkta för spioneri mot Ericsson. De har redan lämnat landet. Telekombolaget vill inte kommentera affären.

Minst tre Ericssonanställda misstänks för spioneri. Huvudmannen greps på bar gärning av Säpo när han träffade en underrättelseofficer från Ryssland. På måndagen meddelade svenska UD att två ryska diplomater har utvisats ur landet. Det är sannolikt den officer som haft kontakt med den svenske huvudmannen samt ytterligare en person.

– UD har framfört att två medarbetare vid ryska ambassaden har förklarats som ”persona non grata” (icke önskvärd person) på grund av verksamhet som är oförenligt med deras diplomatiska status, säger Hans Dahlgren, kabinettsekreterare på UD till TT.

Ericsson vill inte kommentera uppgifterna.

Ryska UD var kritiskt till utvisningsbeskedet. ''Den ryska sidan förbehåller sig rätten att reagera på ett adekvat sätt'', skriver utrikesministeriet i ett uttalande i Moskva på måndagen, uppger nyhetsbyrån AP.

Hemliga uppgifter om Jas

Den svenske huvudmannen misstänks ha sålt vidare uppgifter om det radarsystem som användes i Jas 39 Gripen. Systemet har utvecklats av Ericsson och betraktas som en försvarshemlighet. Mannen har tidigare varit anställd av telekombolaget men varslades om uppsägning i vintras. Han har en teknisk examen som är högre än en civilingenjörsexamen och är insatt i radarsystem och spaningsradar liksom teknik som har stor betydelse för totalförsvaret.

Härvans huvudman misstänks nu för grovt spioneri. Brottet kan ge livstids fängelse. Ytterligare två Ericssonanställda ingenjörer har också häktats, de tros ha överlämnat uppgifter till huvudmannen sedan han slutat på företaget och misstänks för grovt företagsspioneri. Fler Ericsson-anställda kan dock vara inblandade i spionaffären. I förra veckan fick två anställda lämna sina jobb med omedelbar verkan.

Förhören med de tre misstänkta som häktades på fredag fortsätter under måndagseftermiddagen.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM