Kritiken växte – dag för dag

Här är alla turerna i Karlssonaffären

NYHETER

25 oktober. Avslöjanden visar att bistånds- och migrationsminister Jan O

Karlsson har en sammanlagd nettoinkomst på 124 000 kronor med sin EU-pension på 80 000 kronor efter skatt. Tjänar därmed mer än dubbelt så mycket som statsminister Göran Persson.

27 oktober. Kritiken växer både internt i rörelsen och från allmänheten över ministerns höga ersättningsnivå.

3 november. Mullret inom arbetarrörelsen fortsätter, men Jan O Karlsson är tyst och skickar fram sin pressekreterare.

4 november. Den häftiga proteststormen biter inte på Jan O Karlsson. I en intervju med Aftonbladet hävdar han att han inte rent juridiskt kan avstå från sin EU-pension. "Jag hoppas att de som följer debatten förstår vilken påfrestning det är för en vanlig känslig människa som jag att få min heder ifrågasatt och samtidigt arbeta igenom en svår förhandling", säger han.

5 november. En spydig och arrogant Jan O Karlsson framträder på en presskonferens och fräser till reportrar att det är hans ensak vad han gör med sina pengar.

Rekordmånga läsare svarar på dagens fråga på aftonbladet.se. 88,1 procent av de 130 360 röstande tycker att det är fel att ministrar kan plocka ut både lön och pension samtidigt.

6 november. För första gången bryter statsminister Göran Persson tystnaden och uppger att han bett Jan O Karlsson att försöka stoppa pengarna från EU. "Det är ingen rolig situation", säger statsministern i Aftonbladet.

Det visar sig även att ministern visst har möjlighet att avsäga sig pengarna.

8 november. Flera tunga socialdemokrater kräver Jan O Karlssons avgång efter att det framkommit att han låtit UD betala för en privat kräftskiva med goda vänner. Statsminister Göran Persson tvingas under resor i Finland och Norge svara på upprepade frågor om sin migrationsminister. Han försöker nå Jan O

Karlsson på hans mobiltelefon, men nås endast av telefonsvararmeddelandet. "Jag vill vänta med att värdera hur jag känner tills jag har pratat med Jan O", säger Göran Persson.

9 november. Det visar sig att Gudmund Larsson, förre LO-utredaren, inte var på kräftskivan, trots att Jan O Karlsson uppgivit det när han lämnade in sina kvitton till UD. "Jag är så besviken", säger Larsson till Aftonbladet.

I Aftonbladets rundringning uppger 4 av 16 LO-förbund att de nu kräver migrationsministerns avgång. "Han är rökt", säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Även om Jan O Karlsson håller sig undan från media har nu statsministern äntligen fått tag i honom på telefon. Göran Persson säger att han inte vill hetsa Jan O Karlsson och har bokat in ett möte med honom till i morgon.

10 november. Dramats huvudperson fortsätter att hålla sig gömd. Jan O Karlsson var inbokat som talare i Visby, men dök aldrig upp. Den förbokade bilen på Gotlands flygplats blev heller inte uthämtad.

Samtidigt uppger hustrun Clary Westerström att Jan O Karlsson fick i uppdrag att arrangera den omtalade kräftskivan. Att det dessutom fanns dagordning, talarlista och en mötesordförande är enligt henne belägg för att representationsnotan var korrekt.

11 november. Jan O Karlsson säger till Aftonbladet att han vill sitta kvar som bistånds- och migrationsminister.

Vem som beordrat kräftskivan ska Jan O Karlsson berätta i dag. I dag väntas också rapporten från EU:s Revisionsrätt om Jan O Karlsson kan stoppa utbetalningarna av sin pension eller lämna tillbaka redan emottagna pengar.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM