"Jag vill be om ursäkt"

Ångerfull Jan O Karlsson sitter kvar som minister

NYHETER

Trots den våldsamma kritiken mot hans dubbla inkomster och omtalade kräftfest sitter Jan O Karlsson kvar som biståndsminister.

Det beskedet gav han på en presskonferens på måndagen.

- Jag förstår att det sticker i ögonen och skänker därför min statsrådslön till Olof Palmes minnesfond, sa han.

Det var ett märkbart pressat och slitet statsråd som sju minuter försenat klev in på den snabbt sammankallade presskonferensen på måndagseftermiddagen.

- Jag förstår att många är upprörda över att jag har dubbla inkomster. Jag förstår också att många ställer sig frågande till den middag jag höll. Jag har lärt mig en hel del den senaste veckan, sa han.

Jan O Karlsson har den senaste veckan utsatts för mycket hård kritik för sina dubbla inkomster.

"Hade dagordning på middagen"

Utöver sin statsrådslön på 82 000 kronor i månaden före skatt får han 80 000 kronor i månaden - efter skatt - i pension från EU:s revisionsrätt, där han tidigare satt som ordförande.

- Det är ingen tvekan om att de summor jag uppbär är betydligt större än vad många kommer att komma i närheten av under sin livstid, sa han vid presskonferensen.

- Jag skänker därför min statsrådslön till ett ändamål och som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen Olof Palmes minnesfond.

Han bemötte även kritiken mot att han strax efter valet bjöd sina vänner på en privat kräftskiva på UD:s bekostnad.

- Vi hade en dagordning och en talarordning under middagen. Så brukar inte min privata middagar utspela sig. Därför ansåg jag att det här var en representation, sa han vid presskonferensen.

Gjorde sig oanträffbar

Måndagseftermiddagens presskonferens var biståndsministerns första framträdande sedan kritiken mot hans sammanlagda månadslön på 124 000 kronor efter skatt intensifierades i början av förra veckan.

Tidigare på måndagen träffade han statsminister Göran Persson för att ge sin version av det som hänt.

Och efter sammanträdet beslöt alltså Göran Persson att han har fortsatt förtroende för Jan O Karlsson.

Göran Persson har tidigare uttalat sig kritiskt mot Jan O Karlssons sätt att bemöta journalister. Och under presskonferensen bad Karlsson uttryckligen om ursäkt för sitt agerande och sina uttalanden vid tidigare intervjuer och presskonferenser.

I möte med statsministern

Jan O Karlssons framträdande kom efter att EU:s revisionsrätt tidigare på måndagen gett beskedet att han inte kan avstå från ersättning från sin tidigare arbetsgivare.

Revisionsrättens nuvarande ordförande Fabra Vallés konstaterar att rättens juridiska avdelning slagit fast dels att en tidigare medlem inte kan avsäga sig ersättningen, dels att rätten inte har någon möjlighet att besluta om att sluta betala ut den, skriver TT.

Istället avstår alltså Jan O Karlsson från sin statsrådslön på 82 000 kronor före skatt - men behåller sin lön från EU:s revisionssrätt på 80 000 kronor efter skatt.

Den 62-årige Jan O Karlsson sitter alltså kvar - trots svidande kritik för sitt agerande och upprepade krav på avgång.

Är det så kul att vara minister? undrade Aftonbladets Lena Mellin på presskonferensen.

- Ja. Det är det, svarade han. Efter en lång tankepaus.

Fredrik Rundkvist