"Även en minister måste få göra fel"

Facken godtar Karlssons ursäkter

NYHETER

Jan O Karlssons ursäkter godtas av facken. Även en minister måste få göra misstag – om han rättar till dem. Men de köper inte hans förklaringar kring familjens kräftskiva.

Fackförbunden har gått till hård attack mot Jan O Karlssons sätt att hantera sina dubbla löner och kräftskivan i familjens hem.

Ninel Jansson, ordförande för Handels, har tillhört de mest kritiska. Hon godtog Karlssons ursäkt på måndagen.

– Även en minister måste få göra fel. Förtroendet för honom är naggat i kanten så han lär få jobba på att återvinna det. Men Karlsson vill uppenbarligen vara minister så jag utgår från att han kommer att anstränga sig, säger Ninel Jansson till aftonbladet.se

Bra uppgörelse om lönen

Att Jan O Karlsson skänker sin statsrådslön till Olof Palmes minnesfond betraktas som en godkänd lösning på löneproblematiken.

– Jag tycker att det är en bra uppgörelse. Det man kan fundera på är varför han inte kom på det här tidigare. Man kunde ana att det skulle blåsa upp till storm förr eller senare, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

Lars-Åke Lundin på Målareförbundet uttrycker sin beundran för Jan O Karlssons lösning.

– Jag tycker att det är hedervärt av honom, verkligen. Jag tror att Olof Palme hade varit stolt över honom, säger Lundin.

Kräftskiva väcker fortfarande kritik

Men facken köper inte Karlssons förklaring till varför han lät UD betala en kräftskiva i familjens hem.

– Om alla som var med på middagen upplever den som en privat fest tycker jag att det är underligt att kalla det för representation. Det är inte fråga om pengar, det hade inte spelat någon roll om middagen kostat 3 000 eller 40 000 kronor. Det är en principfråga, säger Lars-Åke Lundin på Målareförbundet.

Flera av fackföreträdarna uttrycker sitt missnöje med Karlssons så kallade representation.

– Jag är inte nöjd med Karlssons förklaring. Att ha en talarlista under middagen räcker inte, det har jag också haft. Framtiden får avgöra om han lyckas återvinna folkets förtroende, säger Sune Ekbåge, ordförande för Pappers.

Men kraven på Karlssons avgång hörs inte längre. De verkar ha tystnat efter måndagens presskonferens.

– Jag är tacksam för att han förstått vilka han företräder. Nu får han visa att han är en duktig minister och så får vi hoppas att det inte dyker upp något annat, säger Hans Tilly.

Ulrika Nordin