USA: 36 döda i svåra oväder

1 av 2 | Foto: AP
En tornado drar fram över Ohio.
NYHETER

Minst 36 personer har dött i stormar i USA de senaste dagarna. Kraftiga tornados svepte österut över landet och utplånade hela städer.

Enligt amerikanska meteorologer är de senaste dagarnas stormoväder det värsta på flera år. Minst 17 personer har dött i delstaten Tennessee som drabbats hårdast av ovädret. Den lilla staden Mossy Grove i östra delarna av Tennessee har ödelagts. En tornado svepte med sig allt som kom i dess väg.

Brenda Stansberry och hennes man överlevde tack vare att de gömde sig i källaren på sitt hus.

– Det var fruktansvärt. Jag kan inte beskriva det. Det ser ut som en krigszon, säger Brenda Stansberry till nyhetskanalen CNN.

I delstaten Alabama har 12 personer dött i ovädret som startade natten mot söndagen. De materiella skadorna på skolor och andra byggnader är också stora. De starka virvelvindarna vände upp och ner på hus och kastade upp bilar i luften.

Fem personer rapporterats döda i Ohio och ytterligare två personer har dött i Pennsylvania och Mississippi.

Hundratals städar upp efter stormen

Stormen slog även ut telefonledningarna vilket gjorde att många inte hade möjlighet att kontakta släkt och vänner för att berätta att de överlevt. På måndagseftermiddagen saknades 150 personer i de drabbade områdena, men alla utom en hade hört av sig till anhöriga på tisdagen, enligt CNN.

Myndigheter och hundratals volontärer jobbar nu med uppstädningen efter ovädrets framfart. Minst 60 familjer har förlorat sina hem i området kring Mossy Grove .

De kraftiga ovädret beror enligt meteorologerna på en kombination av starka vindar från västra USA samtidigt som en kallfront drog in från söder. 70 tornados har rapporterats på olika platser i USA de senaste dagarna.

Ulrika Nordin