Han får skänka bort EU-lönen

Men Jan O Karlsson avstår den lägre ministerinkomsten

NYHETER

LUXEMBURG/STOCKHOLM. Jan O Karlsson säger att han inte kan skänka sin EU-pension.

Men två höga chefer på Revisionsrätten, bland andra generalsekreteraren Michel Hervé, anser att han har fel.

- Det är inte Hervés sak att tycka om detta, säger Jan O Karlsson.

Foto: JERKER IVARSSON
Under svår press Jan O Karlsson på väg hem i natt. Han har upplevt en av sitt livs mest pressande perioder. Trots tidigare hjärtinfarkter där han varit nära att dö säger han att han inte känner någon ängslan över situationen.

Efter den hårda kritiken beslutade sig bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson i går för att ge upp en av sina dubbla löner. Pengarna ska gå till Olof Palmes minnesfond.

Men i stället för att donera den omtvistade EU-ersättningen, drygt 80 000 kronor, skänker han bort sin betydligt lägre ministerlön, cirka 45 000 kronor efter skatt.

Inte villkorade

Jan O Karlsson hävdar att reglerna hindrar honom från att skänka EU-pengarna.

I Revisionsrättens beslut står det dock ingenstans att pengarna är villkorade. Bara att pengarna måste betalas ut och att han måste ta emot dem.

Kan Jan O Karlsson skänka EU-pengarna?

- Javisst, vad han gör med pengarna är inte vår sak, säger Eduardo Ruiz Garcia, kanslichef på Revisionsrätten.

Detsamma säger Revisionsrättens generalsekreterare.

- Ja, jag hoppas att vi inte talar om för någon vad han eller hon ska göra med sina pengar. Då levde vi inte ett fritt samhälle, säger Michel Hervé, generalsekreterare.

Jan O Karlsson tolkar beslutet annorlunda.

Vad i EU:s beslut säger att du inte får skänka bort pengarna?

- Man ser det som ett tvåpartsförhållande där det kan finnas risk för att jag skulle skada Revisionsrättens intressen, och det vill jag inte inlåta mig på, ens den minsta risk för. Å andra sidan finns det ingen reglering av hur jag sedan placerar pengarna.

"Inte Hervés sak"

Så då kan du alltså skänka bort pengarna?

- Om det inte var för just att det ingick i systemet för "the protection of the interest of the community". Det är ett ställningstagande jag gjort under mycket noggranna konsultationer med Revisionsrätten.

Enligt generalsekreterare Hervé får du göra vad du vill med pengarna?

- Det är inte Hervés sak att tycka om detta. Jag har diskuterat den här frågan noga med Revisionsrätten. Er fråga kanske var otydlig?

Nej, frågan var tydlig, och även kanslichefen säger samma sak, "han kan göra vad han vill med pengarna"?

- Det är riktigt, men jag har varit Revisionsrättens ordförande och det här är ett sätt att skydda Revisionsrättens intressen.

Du tjänar 35 000 kronor på att göra så här?

- Jag är medveten om att det kan tolkas så. Men det här är ett beslut, som jag tidigare förklarat, som man måste vara oerhört försiktig med.

Varför såg du kräftskivan som en arbetsmiddag, när inte de andra gästerna gjorde det?

- Det fanns inte bara ett tema utan en ordförande och en talarlista. Så brukar inte mina privata middagar utspela sig.

Varför bestämde du dig för att fortsätta som minister?

- Jag har vacklat fram och tillbaka, men jag bestämde mig nog i går under en promenad med min fru. Det viktiga är att Göran Persson och Broderskapsrörelsen har stöttat mig. Och att ingen har sagt att jag inte hyggligt klarar mitt jobb.

Ångrar presskonferensen

Vilken var din största tabbe?

- Presskonferensen var mitt stora misstag. Jag blev överrumplad. Precis så som vänner säger att jag blir när jag pressas, då blir jag arrogant och stingslig och jobbig. Jag har ett intensivt temperament.

Din far dog under en tv-inspelning, är du själv orolig för att bli pressad framför en tv-kamera?

- Nej, men min fru och mina barn är oroliga för det. Jag har varit nära döden i en hjärtinfarkt och konstigt nog blev jag efter det av med ängslan. Jag är varsam och vaksam på det, men någon ängslan känner jag inte.

Leif Kasvi, Jessica Ritzén