Alf gjorde allt för att överleva

- Jag stod i livflotten och såg båten sjunka

NYHETER

En stor smäll och massor med vatten.

Jordenruntseglaren Alf Jaselius, 52, hann inte tänka efter. Det handlade bara om att överleva när hans segelbåt rammades av ett fartyg.

Och det gjorde han - som genom ett under.

Foto: New Zealand Herald
seglar jorden runt Alf Jaselius, 52, har seglat jorden runt i sin sju meter långa segelbåt Mica sedan 1999.

Han kommer från lilla Öxabäck, söder om Borås i Västergötland. Svenske Alf Jaselius var nästan så långt hemifrån han kan komma när olyckan slog till i måndags morse. På andra sidan jordklotet, cirka sex mil utanför Nya Zeelands nordspets, tog resan slut.

Han hade inte en chans i sin sju meter långa båt Mica när det okända fartyget kom emot honom.

- Hjärnan gick i racerfart, det gällde bara att överleva. Jag tog en livflotte och kastade den i sjön, säger han till Borås Tidning.

Lyssnade på radio

Han berättar hur han satt på Stilla havet och lyssnade på "Ring så spelar vi" när det smällde. Han sprang upp på däck och hann se en stor svart vägg. Vattnet började stiga. Snart nådde det Alf till midjan och han sprang ner i kajutan för att rädda sina ägodelar och ropa på hjälp via radion. Sedan var det bara att hoppa i vattnet i den hårda blåsten och simma mot räddningen.

- Jag stod i livflotten och såg hur båten sjönk och tog ett farväl. Det går inte att beskriva hur det kändes, det var fruktansvärt. Det var som ens hus brann upp, säger han till Borås Tidning.

Alla hans ägodelar, minnen och loggböcker, försvann ner i djupet. Men Alf slapp följa med. Det ryska handelsfartyget Mechanik Kaljozjnyj skickades till undsättning av sjöräddningen som hade hört nödanropet.

Bjöd på vodka

Trött, kall och blöt hissades han efter flera timmar ombord ur det 18-gradiga vattnet som stått upp till midjan i livflotten. Ryssarna bjöd på svensk vodka.

Och nu står han torrskodd på nyzeeländsk mark. Äventyret som kunde ha kostat honom livet är över, men Alf som varit ute på sin jordenruntseglats sedan 1999 tycks inte ha övergett sjömanslivet. Snart flyttar han från marinan han fått bo på till några svenska vänners båt.

Aftonbladet i går

Malin S Ånell