Farmors grav fick ett namn

Återbäringen gav Jutta en guldkantad vila vid makens sida

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
I går graverades äntligen Juttas namn in på familjegravstenen.
NYHETER

SKOGSKYRKOGÅRDEN

När mörkret sänker sig står slutligen farmor Juttas namn i guld på gravstenen.

Jutta Hallström dog i februari i år.

Först nu, tack vare Återbäringen, har familjen råd att gravera in hennes namn på familjegraven.

Vid skymningen kommer Peter och Sussie Hallström för att se på den nya gravstenen på Skogskyrkogården i Stockholm. På marken framför ligger en krans av granris. Bredvid står en enkel lykta och lyser i vintermörkret.

Arbetslös och tre barn

Här är Peters farfar och pappa begravda. Sedan februari i år har även farmor Jutta sin sista vila i familjegraven. Men först nu har hennes namn ristats in i stenen.

- När vi kom hit i allhelgonahelgen för att tända ett ljus kändes det jättekonstigt att hennes namn ännu inte fanns med på stenen. Men vi har inte haft råd. Vi har tre barn och jag är arbetslös, säger Peter.

Jutta Hallström föddes i Danmark 1911. På 30-talet mötte hon sin blivande man, Karl Ragnar från Sverige, och så småningom gifte de sig och fick en son, Ole.

Jutta arbetade ett tag på apotek i Danmark. Men efter att familjen flyttat till Sverige 1943 ägnade hon hela dagarna åt att sköta om hemmet.

- Hon tyckte mycket om att sy. Även på äldre dar brukade hon sy om sina gamla kläder och fixa till dem lite, säger Sussie.

De sista tio åren bodde Jutta i Brandbergen utanför Stockholm. Sussie och Peter var hos henne ett par dagar i veckan och hjälpte henne att handla mat. Men de fick absolut inte städa åt henne. Det skulle hon göra själv.

Hon var alltid väldigt glad när barnbarnsbarnen kom på besök.

- Hon var mycket barnkär. De gjorde i sin tur fina teckningar och halsband åt henne, säger Sussie.

"Otroligt snäll"

Peter och Sussie har länge funderat över när och hur de skulle få råd att sätta farmor Juttas namn på gravstenen. Men nu behöver de inte grubbla längre. Aftonbladets Återbäring blev lösningen.

- Farmor var en otroligt snäll och omtänksam människa. Det känns skönt att vi äntligen har fått göra det här för henne, säger Peter.

Kostnad: Namngravering på gravsten.

Totalt: 3 341

Graveringsyrket går ofta i arv

Viktoria Martinsson

ARTIKELN HANDLAR OM