Före detta riksdagsman lurade till sig halv miljon

Nu åtalas Björn Ericson (s) för grovt bedrägeri

NYHETER

Den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten Björn Ericson åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri.

Han har tagit emot omkring en halv miljon kronor för mycket i pension.

Under fyra år struntade Björn Ericson i att redovisa sin inkomst till riksdagen. På det viset fick han en halv miljon för mycket i pension, rapporterar Ekot.

När han lämnade riksdagen efter valet 1998, ansökte han om och beviljades inkomstgaranti från riskdagen som innebar 80 procent av hans tidigade inkomst under det första året. Därefter 55 procent fram tills han fyllde 65 och börjar få vanlig ålderspension, något som hände i år.

Inkomst ska minska pensionen

Regeln är att om en före detta riksdagsledamot tjänar extra pengar, ska inkomstgarantin minskas. Varje månad ska sidoinkomsterna redovisas till riksdagsförvaltningen.

Vid en kontroll upptäcktes det att Björn Ericson tjänat så mycket att hans pension borde ha minskats med sammanlagt 486 000 kronor. Inkomsten kom från diverse styrelseuppdrag, bland annat i Statens Kärnkraftsinspektion och i Utlänningsnämnden. Han fick även pension från sin tid som LO-ombudsman.

I mars i år fick Björn Ericson, efter samråd med socialdemokratiska partiet, lämna alla sina kommunala uppdrag i Tyresö.

Riksdagsförvaltningen krävde tillbaka pengarna och polisanmälde honom. Nu åtalar åklagaren i Stockholm honom för grovt bedrägeri.

Missförstod instruktionerna

Björn Ericson har idag betalat tillbaka det mesta av pengarna. Hans förklaring till varför han inte redovisade sina arvoden från styrelseuppdragen är, att han inte fått tydliga instruktioner från riksdagens förvaltningskontor.

Annalena Hanell Carpelan på riksdagens förvaltningskontor kan inte förstå hur man kan missuppfatta att även arvoden ska redovisas.

- Av den årsblankett som en inkomstgarantitagare ska fylla i framgår det att man ska redovisa arvodesinkomster, och han har fyllt i en sådan uppgift på heder och samvete och de här inkomstuppgifterna saknas, säger hon till Ekot.

Om Björn Ericson:

Susanna Vidlund, Frida Johansson