Jordbruksministern vill stoppa import av hundskinn

Efter Aftonbladet avslöjande – nu vill Ann-Christin Nykvist ha ett förbud

NYHETER

STOCKHOLM

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist ska så snart som möjligt ta upp frågan om förbud mot import och försäljning av hund- och kattskinn inom EU.

Bakgrunden är uppgifter om ytterst plågsam avlivning av hundar och katter i asiatiska länder som sedan exporterar skinnen. Jordbruksministern tog i förra veckan del av en film om detta som visades i riksdagshuset.

I sitt svar på en riksdagsfråga av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) skriver Nykvist att filmen visade "en fruktansvärd hantering av djur". Mycket få människor i Sverige kan vilja ha dessa produkter, anser Nykvist.

Hon påpekar att Italien nyligen har anmält till EU-kommissionen att landet förbereder ett förbud mot förvaring, användning och saluföring samt import av skinn och päls från hundar och katter. Även i USA finns sådana regler.

Nykvists slutsats är att det kan bli möjligt att införa sådana förbud på nationell nivå, men att det bästa vore om EU-länderna kunde agera gemensamt. På kort sikt förordar jordbruksministern att aktörerna på skinn- och pälsmarknaden enas om en märkning av varorna. Kunden måste kunna veta från vilket slags djur ett skinn kommer, skriver jordbruksministern.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM