Nätläsarna: Stanna hemma, sjuklingar!

Drygt hälften av läsarna vill inte ha förkylda kollegor på jobbet

NYHETER

Snacka om känsligt ämne.

Justitierådets mejl till sin förkylde kollega delar läsarna i två läger - mellan förkylningsproffs och influensaamatörer.

Mellan de som hostar och snorar i obetald avskildhet i hemmet - och de som föredrar en större publik och bättre betalt för sina nysningar.

Justitierådet Torkel Gregow visste nog inte vilket känsligt ämne han rörde vid när han ondgjorde sig över sin snoriga kollegas närvaro i domstolen.

På några få timmar svarade mer än 20 000 läsare på Dagens fråga: Är det oansvarigt att gå till jobbet när man är förkyld?

Och mer än hälften, drygt 53 procent, tycker att det var oansvarigt av Torkels kollega i högsta domstolen att gå till jobbet, trots att han var förkyld.

Drygt 41 procent av läsarna tycker precis tvärtom. De anser inte att det är oansvarigt att gå till jobbet trots att man är förkyld.

"Det är bara en förkylning"

Att det är ett ämne som berör många märks om inte annat på de många mejl som strömmat in till redaktionen under dagen.

Det är mejl från kontorshjältarna - de som släpar sig till jobbet trots feber och snuva.

”Äsch, det är bara en liten förkylning”, säger de, utan en tanke på att de smittar ner resten av personalen.

Andra berättar att de helt enkelt inte har råd att sjukskriva sig, även om de inser att de egentligen borde stanna hemma och kurera sig.

Ytterligare andra rasar över sina rossliga kollegor som gång på gång kommer till jobbet trots att de är sjuka och sprider sina förkylningar på arbetsplatsen.

Vem som har rätt? Tja, döm själv. Här är några av mejlen.

Kostar för mycket.”Jag har visserligen råd men är på tok för snål för att stanna hemma. 1000 kronor mindre i lön (efter skatt) kostar det för mig att vara hemma en dag! Regeringen borde fixa så att man kanske får 50 procents lön under två-tre dagar istället för 0 procent under en dag.”

Bara en förkylning. ”Är det bara förkylning så är det klart man ska jobba. Feber är ju värre, då orkar man inte mycket ändå. Dessutom så smittar det säkert innan man själv märkt att man blivit dålig. Har det väl brutit ut så är det för sent att stanna hemma.”

Egoistiskt. ”Jag tycker att det är så egoistiskt av folk att gå till jobbet när man är sjuk. Varför ska man göra så? Det smittar ju! Har man otur - vilket har hänt flertalet gånger - så slås ju hela avdelningar ut på företag.”

Tror de är hjältar. ”Det som stör mig mest är att precis som det står i Torkels mejl, att man går till jobbet för att man tycker att man är en form av hjälte. Alla som är lite förkylda ska ju under hela dagen beklaga sig över hur jobbigt det är att vara sjuk samtidigt som man nyser och snyter sig om vart annat. Det är ju egentligen inget annat än oförskämt.”

Lyssna på sin kropp. ”Det är superviktigt att verkligen lyssna på sin kropp när den talar om att något är fel! Jag stannar hemma när jag känner mig lite dålig, detta ger i gengäld att jag arbetar desto bättre när jag känner mig frisk istället för att gå omkring och må halvbra för att man inte vilar upp sig. ”

Dumt och oansvarigt. ”Det är naturligtvis väldigt dumt och oansvarigt att gå till jobbet med en förkylning med risk för att smitta ner sina kolleger. När det gäller småföretagare har man att välja på risken att smitta ner sina kolleger eller utsätta hela företaget för risken att det hela går omkull. Valet är enkelt.”

Utan mig stannaar jobbet. ”Jag har inget val. Vissa dagar måste jag gå till jobbet även om jag är jättesjuk. Till exempel när det är löneutbetalningar. Om jag missade den dagen skulle jag nog inte bli långvarig på min arbetsplats. Ibland är det ju så att vissa arbetsuppgifter bara måste göras.”

Förkylning är okej. ”Tycker att det är en svårt att veta var man skall dra gränsen för när man är sjuk, själv är jag hemma vid exempelvis feber, men när det gäller förkylning så går jag till jobbet om den inte är för intensiv förstås, på dagis har det varit samma diskussion när man inte skall låta barnen få gå dit, men nu är det bestämt på barnens dagis att dom får gå dit förkylda inom en rimlig gräns förstås.”

Slopa karensdagarna. ”Så länge vi har karensdagar kommer jag gå och smitta ner kollegor, då företaget inte ersätter mig. ”

Elakt mot kroppen. ”Som ung och dum gick jag till jobbet när jag var sjuk, men när en läkare talade om hur dumt det var mot min egen hälsa för framtiden och elakt mot mina arbetskamrater så slutade jag upp med det. ”

Fredrik Rundkvist