Iraks parlament säger nej till vapeninspektion

Expert: ”Om även Saddam säger nej blir det krig”

NYHETER

Iraks parlament säger nej till FN:s krav på vapeninspektioner. Nu avgörs frågan av Saddam Hussein.

– Om han avvisar resolutionen blir det krig, säger Anders Hellner på Utrikespolitiska Institutet.

Iraks parlament avvisade på måndagen FN:s resolution om vapeninspektioner. Beskedet kom oväntat. På måndagsförmiddagen rekommenderade Saddam Husseins mäktige son Uday parlamentet att rösta ja. Några timmar senare röstade ett enigt parlament nej till resolutionen.

Men enligt Anders Hellner på Utrikespolitiska Institutet är hela parlamentsdebatten ett spel för gallerierna.

– Parlamentets nej är en del i ett spel. De gör inget utan Saddam Husseins goda minne. Han har ofta använt parlamentet för att visa att det finns olika synpunkter på saker och ting i Irak, säger Anders Hellner.

"Att kräla är inte Saddams stil"

– Saddam och Irak vet att de får krig om de inte uppfyller FN:s resolution till punkt och pricka. Parlamentets uttalande är en manifestation för att visa att man inte kan behandla Irak hur som helst. Att kräla på marken är inte Saddam Husseins stil, säger han.

Senast på fredag ska Irak ha bestämt om FN:s vapeninspektörer ska släppas in i landet. Det avgörande beslutet fattas av Saddam Hussein.

FN-resolutionen ger inspektörerna rätt till hårda kontroller i Irak, den kräver bland annat tillgång till Saddams palats.

Vad kommer Saddam Hussein att göra nu?

– Nu kommer han att säga å ena sidan å andra sidan och sedan kommer han trots allt att acceptera FN:s vapeninspektion, säger Anders Hellner.

Vad händer om han säger nej?

– Det vore en sensation, men sensationer har inträffat förr. Om han säger nej blir det krig. USA har ju hållit på att langa in vapen och soldater i området i ett halvår.

Tidsplan för FN:s vapeninspektion

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM