bin Ladins nya hot: Ni ska mördas

Svensk terrorexpert: Usama kan vara vid liv

1 av 4 | Foto: AP
varnar usa:s allierade Senast Usama bin Ladin framträdde var i november förra året. Nu har arabspråkiga tv-kanalen al-Jaziera har fått tag på ett ljudband med en röst som experter tror tillhör bin Ladin.
NYHETER

NEW YORK

I sitt mest hotfulla tal hittills hyllar Usama bin Ladin terrordåden på Bali, i Ryssland, Kuwait och Jemen.

Och varnar USA och dess allierade:

- Som ni mördar skall ni mördas.

Ljudbandet släpptes i går kväll av den arabspråkiga tv-kanalen al-Jazira.

Experter tror att rösten tillhör bin Ladin och i så fall är ljudbandet det första beviset sedan 9 november 2001 på att världens mest jagade man lever.

- Han kan vara vid liv. Jag har en gut feeling att han lever. Om han gör det är han troligtvis i Afghanistan eller Pakistan, säger Magnus Norell, terrorexpert och forskare vid Försvarets Forskningsinstitut.

Han är dock skeptisk till bandets äkthet:

- Det här får man nog ta med stora nypor salt.

Hyllar terrorattacker

På bandet hyllar bin Ladin de senaste terrorattackerna världen över, inklusive det tjetjenska gisslandramat i Moskva förra månaden då 117 personer dog.

- De är ett svar på hur muslimer har behandlats, säger bin Ladin. Som ni mördar ska ni mördas.

Det är första gången bin Ladin riktar sig direkt till sina fiender i stället för till sina anhängare. Det kan vara därför han talar snabbare och med ett mindre mjukt tonfall än vanligt.

al-Qaidaledaren namger för första gången president Bush ("denna eras farao"), utrikesminister Colin Powell, försvarsminister Donald Rumsfeld, vicepresident Dick Cheney - och varnar USA:s allierade Storbritannien, Frankrike, Italien, Kanada, Tyskland och Australien.

"Vita huset slaktare"

- Vet inte era regeringar att Vita husets män är århundradets största slaktargäng? Varför ska era regeringar alliera sig med Amerika? Om ni inte tycker om att se era döda" kom ihåg våra döda, säger bin Ladin enligt de engelska översättningarna från arabiska som Aftonbladet har tillgång till.

- Vi hade varnat Australien för att delta i kriget mot Afghanistan" De ignorerade varningen ända tills de vaknade upp till ljudet av explosioner i Bali, säger han om terrordådet som dödade 180 personer den 12 oktober.

Attackerna är också en reaktion på vad "USA:s allierade Israel gör när de bombar hus med kvinnor och barn med amerikanska plan".

Ingen bild på bin Ladin

- Vårt folk i Palestina mördas och har varit utsatta för den värsta sortens lidande i snart ett århundrade. Om vi försvarar vårt folk i Palestina" då allierar sig världen mot muslimer under terroristbekämpningens flagg.

Att bin Ladin framträder endast med sin röst kan bero på att han har ändrat utseende eller befinner sig på en känslig plats som kunde avslöjas av en videoinspelning, tror experter.

- Vägen till säkerhet (för västvärlden) börjar med att ni slutar er aggression, säger han.

Fredrik Virtanen, Susanna Vidlund