Prins Charles undersöker anklagelser mot hovet

Nu ska de nedtystade historierna om våldtäkt och stöld utredas

NYHETER

Först tystade hovet ner en våldtäkt på slottet - sen såg drottningen till att stöldrättegången mot Dianas förre butler havererade.

Beskyllningarna blev för mycket för prins Charles.

I går startade han sin egen utredning.

Foto: AB-BILD
Prins Charles tänker gå till botten med anklagelserna mot hovet.

Prins Charles tar sin privatsekreterare sir Michael Peat till hjälp för att gå till botten med den senaste tidens anklagelser mot det brittiska hovet.

Det är i första hand två frågor som ska utredas.

Olämpligt agerande

Först ska sir Michael Peat undersöka om några medlemmar i prinsens stab agerat olämpligt i den oväntade vändningen av rättegången mot prinsessan Dianas förre butler, Paul Burell.

Åklagaren tvingades dra tillbaka åtalet sedan drottning Elizabeth medgett att betjänten faktiskt berättat för henne att han på eget initiativ tagit hand om några av prinsessans tillhörigheter.

Därmed föll åtalet om stöld - och den brittiska monarkin slapp se detaljer i sitt privatliv krypa fram i en offentlig rättegång.

För det andra ska Michael Peat titta på beskyllningarna att hovet försökte dölja anklagelsen om en 13 år gammal homosexuell våldtäkt som riktades mot en av Charles nära medarbetare av förre medarbetaren George Smith.

Har ett gott anseende

- Prinsen av Wales har instruerat mig att ta hand om utredningen utan att känna rädsla eller riskera att favorisera någon, säger sir Michael Peat som har ett gott anseende hos det brittiska folket.

Rapporten ska vara klar till jul.

Drottning Elizabeth kommer, enligt Buckingham Palace, inte att medverka i utredningen.

Petter Ovander