Uppfödda - till politiker

De är regeringens främsta broilers

1 av 3
lars engqvists föräldrar var politiskt och fackligt aktiva i Karlskrona.
NYHETER

Jan O Karlsson hamnar i en mellanklass. Mona Sahlin, Bosse Ringholm och Lars Engqvist ligger i topp.

Aftonbladet har kartlagt statsrådens broilerpoäng.

Bara nya försvarsministern Leni Björklund blir utan.

Biståndsminister Jan O Karlsson är inte den ende ministern som levt hela sitt liv i eller i närheten av det socialdemokratiska partiet. Lars Engqvist, Bosse Ringholm, Marita Ulvskog och Morgan Johansson tog sina första politiska steg redan som femåringar i Unga Örnar.

Högst broilerpoäng får ringrävarna Bosse Ringholm och Lars Engqvist samt Mona Sahlin.

I en mellanklass hamnar Jan O Karlsson. Minst broiler är Leni Björklund, försvarsministern. Hon får noll poäng.

Baskravet för den som vill styra Sverige är medlemskap i ungdomsförbundet. 13 av regeringens 22 ministrar har gått plantskolan SSU.

Utrikesminister Anna Lindh var bara tolv år när hon tog pappa i hand och klev in i s-politiken. Pappa hamnade i kommunfullmäktige och Anna blev ordförande i SSU-klubben i Trögd.

De flesta väntade med SSU till gymnasieålder. Göran Persson, Ulrica Messing, Bosse Ringholm och Lars Engqvist var alla 16 år när de blev klubbordförande.

Åtta statsråd fick politiken redan med modersmjölken. Toppar den kategorin gör Thomas Bodström, vars pappa Lennart själv varit minister. Även Mona Sahlin och Pär Nuder har föräldrar som jobbat i regeringskansliet. Många, bland dem Jan O Karlsson, har kommunalråd till föräldrar.

Nio ministrar har föräldrar som gjort facklig karriär. Göran Perssons pappa hade mindre uppdrag lokalt i Byggnads medan Berit Andnors satt i Handels förbundsstyrelse.

Men det finns ministerhopp även för den som vaknar sent. Gunnar Lund, och Lena Sommestad har låg broilerfaktor och kom in i politiken som medelålders.

Anette Holmqvist