Christina tar vara på livet

Luciakandidat nummer 1 kommer från Västerbotten

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSON
LUCIAMINNET: - Vi gick lucia i Vindeln för tre år sedan, i sockor. Alla andra hade gått in med kängor och det var blött på golven. Brr, vad vi frös om fötterna.
NYHETER

Christina Wikström från Vindeln är luciakandidat nummer 1.

Hon har ett brett intresse för musik och spelar både piano och gitarr, även om hon helst sjunger. Men Christina Wikström är medveten om svårigheterna att försörja sig på musiken.

- Då måste man bli känd. Jag har inga särskilda planer, jag tar det som det kommer.

Hon har livsglädje och är mån om att ta vara på livets goda sidor, som att umgås med kompisar.

Det verkar lätt i Västerbotten.

- Folk är trevliga och hjälpsamma.

Det har det antagligen varit länge. Längs de stora älvarna och forsarna finns många fornlämningar från järn- och bronsåldern. Hällristningar och gamla boplatser och fångstgropar.

- Här är otroligt vackert med mycket natur och skog, säger Christina.

Vindelälven är en av landets få nationalälvar, som inte är utbyggd.

Och Kungsleden går genom fjällandskap och hjortronmyrar ända ner till Hemavan.

Bäst med Västerbotten

Om exakt en månad är det luciadagen och Årets Lucia uppträder på Skansen. Som hon gjort sedan 1893. Men vem ska bli Årets Lucia 2002? Nytt för i år är att varje län föreslår sin egen luciakandidat, som också ska vara en ambassadör för länet.13 av landets 21 län har nappat. Vem av de tretton i luciatåget som ska bli Årets Lucia bestäms av en jury med representanter från Skansen, Aftonbladet och - Italien! Årets Lucia kröns på Skansen den första advent. Varje dag presenterar vi en av de 13 kandidaterna, län för län. Först ut är Christina Wikström från Västerbottens län.

Eva Barkeman

ARTIKELN HANDLAR OM