"Det är klart jag tänker på Diana"

Franska fotografer jagar Victoria

NYHETER

PARIS

Redan i går lurpassade franska paparazzi på kronprinsessan Victoria, nyss anländ till Paris för sex veckors praktik.

Här är det omöjligt för Victoria att inte tänka på prinsessan Dianas öde.

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
bytet På Exportrådet i Paris ska Victoria lära sig sälja Sverige. Men frågan är om hon får någon arbetsro. Hovet fruktar att det blir en katt- och råttalek mellan Victoria och fotograferna.

- Det är klart att jag tänker på det, säger kronprinsessan Victoria. Och skyler över med ett litet sorgset leende:

- Även om det inte är mer så"

I dag inleder hon sin praktik på det svenska Exportrådets kontor i centrala Paris. Där ska kronprinsessan lära sig att saluföra allt från svensk design och livsstil till göteborgsk sophantering.

Victoria hoppas att få arbeta i lugn och ro med det. Därför hade hon i går samlat ett grupp utvalda fotografer i det svenska kulturcentret i de historiska Maraiskvarteren.

Victoria poserade professionellt i sin svarta dräkt och ljusblå bomullströja.

- Jag hoppas att jag inte kommer att se någon av er något mer nu, sa hon bestämt.

Katt- och råttalek

Flera franska fotografer skrattade högljutt och rått tillbaka.

Det svenska hovet fruktar att det kan bli en tuff tid för Victoria fram till jul. Den svenska kronprinsessan tvingas leka katt och råtta med fotograferna.

Hemliga lägenheter

Under de sex veckorna kommer hon att flytta runt till olika, hemliga lägenheter. De flesta lånas ut av kungafamiljens rikare vänner.

- Franska fotografer på motorcyklar är ju ganska duktiga på att hitta rätt. Det gäller ju att ordna så att hon får lite privatliv, säger hovets pressansvariga Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Paris är huvudstad för världens alla stora bildbyråer. Här finns både köparna och fotograferna. Konkurrensen om de säljande bilderna är rakbladsvass.

Många vänner i Paris

Prinsessan Diana dog i Paris 1997, jagad av ett halvt dussin fotografer - samma sommar som Victoria lämnade Frankrike efter ett års studier i Loiredalen.

- Nu är jag här på sex veckor för att uppleva Paris på ett positivt sätt, sa kronprinsessan som har många vänner i Paris.

Men utanför kulturcentret stod motorcyklar i båda ändarna av gatan och väntade på ett halvt dussin paparazzi.

Magnus Falkehed