Kattpäls - en fråga för EU

Minister ska kämpa mot djurplågeri

NYHETER

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist lovar att ta upp frågan om import av katt- och hundpäls i EU:s ministerråd.

- Jag är jätteglad men tycker att hon borde börja i sitt eget land, säger Rednex-stjärnan Annika Ljungberg som engagerat sig i frågan.

Italien har nyligen anmält att man tänker förbjuda import av katt- och hundpäls.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
LÄSARPROTESTER Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist har fått protester från 172 410 Aftonbladetläsare.

Det är i ett svar på en fråga från moderata riksdagspolitikern Marietta Pourbaix-Lundin som Ann-Christin Nykvist lovar att hon ska ta upp frågan i ministerrådet i slutet av november.

Vill agera gemensamt

"Det förefaller således vara möjligt att på nationell nivå införa lagstiftning på området men det mest effektiva vore förstås om EU:s medlemsstater agerar gemensamt", skriver Nykvist i svaret.

Annika Ljungberg, som bland annat spelat in en film med kända svenskar som kräver importstopp av hund- och kattpäls, säger att man inte kan hoppas att EU ska ta ett snabbt beslut.

"Byråkratisk mardröm"

- Det kan bli en byråkratisk mardröm som tar flera år. Jag vill att det tas ett beslut i den svenska riksdagen först, sen kan jordbruksministern börja jobba på allvar nere i Bryssel, säger hon.

- Ann-Christin Nykvist är för ett importförbud och om inte de andra medlemsstaterna vill vara med, så ska hon börja utreda om det går stoppa importen på nationell nivå, säger pressekreterare Anders Teljebäck.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM