Israeliska styrkor tog kontroll över Nablus

Belägringen en hämnd för palestinsk attack mot kibbutz

NYHETER

NABLUS

Den palestinska staden Nablus på norra Västbanken intogs natten mot onsdagen av israeliska styrkor.

Över 150 pansarfordon rullade in och den israeliska militären tog kontroll över staden som har runt 160 000 invånare.

Stridsvagnar och pansarfordon trängde in i Nablus från flera olika håll, understödda av helikoptrar. De israeliska soldaterna avlossade kulsprutesalvor i luften, men mötte av allt att döma inget motstånd.

Kasban, den gamla stadskärnan, var tidigt på morgonen helt omringad av stridsvagnar. Israeliska militära källor bekräftade att en militär operation pågick, men ville inte ge några detaljer.

Övertagandet av Nablus och räden mot Tulkarm ett dygn tidigare sågs som ett svar på söndagskvällens palestinska attack mot en kibbutz då fem israeler dödades. Israeliska säkerhetskällor hade i förväg pekat ut Tulkarm och Nablus som troliga mål. De misstänkta gärningsmännen tros ha kopplingar till de båda städerna.

Tidigare under natten mot onsdagen genomförde israeliska helikoptrar en attack mot staden Gaza, rapporterade palestinska säkerhetskällor.

De israeliska helikoptrarna avfyrade fem raketer mot en metallverkstad i östra delen av Gaza, enligt de palestinska källorna. Verkstaden angreps även två dagar tidigare vid en annan israelisk attack.

Den israeliska armén bekräftade nattens angrepp och sade att verkstaden hade använts för att tillverka vapen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM