Var tionde kan ha fuskröstat

Härvan växer runt skandalvalet i Stockholm

NYHETER

Härvan kring valfusket i Stockholms arbetarekommun växer.

Upp till 20 personer – mer än var tionde röstande – kan ha saknat rösträtt vid borgarrådsvalet.

– Det kan ha påverkat utgången, säger granskningsutskottets ordförande Gunnar Björkman (s).

Granskningen av borgarrådsvalet den 9 oktober vid Stockholms arbetarekommun fortsätter. Nalin Pekgul förlorade striden om en borgarrådspost med bara sex röster.

Kvinnodistriktet anmälde valet till granskningskommittén eftersom tre personer misstänktes ha ringts in för att påverka valet utan att ha rösträtt.

Fler frågetecken

Den första granskningen visar att frågetecknen blivit fler, så många som var tionde röstande kan ha saknat rösträtt.

– Det handlar om 10 till 20 personer, totalt röstade 173 personer. Vi behöver nu ett bättre underlag för att kunna styrka deras rätt att rösta, säger granskningsutskottets ordförande Gunnar Björkman.

Han utesluter inte att dessa personer kan ha påverkat utgången av valet. Därmed kan borgarråden tvingas avgå och valet göras om.

– Det kan ha påverkat utgången av valet. Men det är för tidigt att dra några slutsatser. Vi ska träffas igen nästa måndag, och det är representantskapet som beslutar om valet är ogiltigt, säger Gunnar Björkman.

Kräver hårdare regler

Granskningskommittén kräver dock redan nu hårdare regler inför kommande val. Den 3 december går samma representantskap till val igen.

– Vi har krävt av ordförande Bosse Ringholm att personer som inte är registrerade har med sig ett dokument som styrker vilken förening de tillhör, så att vi inte hamnar i samma situation igen, säger Gunnar Björkman.

Striden om den viktiga sekreterarposten, den lokala ”Lars Stjernkvist”, är redan svårt infekterad. Skandalvalet har ökat splittringen mellan förnyarna, som kräver större öppenhet, högre i tak och modernare ledarskap, och traditionalisterna som nu dominerar styrelsen i arbetarekommunen.

Vill skjuta upp val

Kvinnodistriktets ordförande Maria Östberg Svanelind tycker att det är bra med en strängare kontroll.

För att undvika misstankar om fusk föreslår hon även att legitimation ska krävas.

– Däremot undrar jag om det kanske är rätt tid att välja kommunsekreterare just nu.

– Det vore nog bättre om valet sköts upp, säger Maria Östberg Svanelind.

Avslöjadena – dag för dag

Jessica Ritzén