Ett nej från Saddam är självmord

USA militärt överlägset Irak

NYHETER

Vill Saddam Hussein begå självmord säger han nej till FN:s vapeninspektioner.

Det gör han inte.

Makten är viktigare för Saddam än massförstörelsevapen.

I ett krig är USA militärt överlägset på alla punkter.

Att Iraks parlament i går avvisade den nya FN-resolutionen är en icke-händelse. I praktiken är det Saddam som bestämmer och allt annat än ett ja vore sensationellt.

Varför? Förklaringen är enkel.

Saddam har ingenstans att fly. Förlorar han makten är risken stor att han också förlorar livet. Saddam är inte någon religiös fanatiker som tror på martyrens belöning. Han vill leva.

Saddam har satsat hårt på att bevara sin kapacitet att producera kemiska och biologiska stridsmedel. För honom är vapnen ett sätt att skrämma sina grannar och omvärlden, att skaffa sig status. Liksom att sätta skräck i den egna befolkningen. Två gånger har han använt vapnen. I kriget mot Iran och mot den egna, kurdiska befolkningen.

Det handlar om makt

Ytterst handlar det om makt. Saddam vill vara diktator i Irak. Det är så han skaffat sig själv och sin stora familj ekonomisk rikedom.

Massförstörelsevapnen kan Saddam klara sig utan men inte makten.

Ett nej till vapeninspektörerna är lika med en amerikansk invasion. En invasion vars yttersta syfte är att tvinga bort Saddam från makten. Döda eller fängsla honom. Bush vill inte ha en ny Usama bin Ladin som gömmer sig i bergen.

Med en armé som demoraliserades i Gulfkriget för tolv år sedan och en maktutövning som bygger på skräck är Saddam chanslös. Teknologiskt har USA:s militärapparat utvecklats radikalt sedan Gulfkriget. Irak har inte kunnat ersätta sina förstörda stridsflygplan eller köpa modern teknologi.

FN-sanktionerna kan hävas

Saddams chans att överleva ligger i att välkomna vapeninspektörerna. Om inte annat köper han tid. När Hans Blix och hans mannar väl är på plats kan vi få se Saddam återuppliva sin gamla paradgren: att så split i FN:s säkerhetsråd och mellan USA och Europa.

Så länge Saddam samarbetar på det hela taget kanske de flesta FN-länder är beredda att acceptera lite strul för att slippa ett krig.

För Saddam väntar till och med en belöning om han lägger sig platt. Om Irak gör sig av med alla massförstörelsevapen hävs troligen de tuffa FN-sanktionerna. Iraks ekonomi kan åter blomstra och på sikt kan Saddam börja producera sina massförstörelsevapen igen.

Saddam har bara ett skäl att stoppa vapeninspektörerna. Är han övertygad om att USA tänker anfalla oavsett vad han själv gör, kan han lika gärna vara olydig och hoppas på försynen.

Wolfgang Hansson