Kidnappad, drogad och tvingad till sex

– men åklagaren kan inte bevisa att det var våldtäkt

NYHETER

Personerna som kidnappade, drogade och tvingade Eva att prostituera sig, är misstänkta för grovt koppleri.

Männen som hade samlag med henne misstänks för att ha köpt sex.

Trots att samlagen skedde mot Evas vilja, ses det inte som våldtäkt.

Eva gjorde inget motstånd mot männen som köpte sex. Hon var drogad och rädd för männen som kidnappat och hotat henne och vågade inte göra annat än att lyda dem.

- Hon vågade inte protestera. Man måste förstå henne, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

Att samlagen skedde mot hennes vilja, råder det inget tvivel om. Trots det kan inte händelserna rubriceras som våldtäkt.

- Bevisbördan ligger på mig. Som åklagare måste jag ju kunna bevisa att kunderna visste om att kvinnan gjorde det här mot sin vilja. Det är omöjligt, säger Carl-Johan Norström.

"Klockrent fall"

Männen som kidnappade Eva och tvingade henne till prostitution är åtalade för grovt koppleri, ett brott som ger minst två och högst sex års fängelse.

- Enligt lagen ska man särskilt beakta om den misstänkte hänsynslöst utnyttjat en annan. Det här är ett klockrent fall av grovt koppleri, säger Carl-Johan Norström.

Två av männen som kidnappade och hotade kvinnan ska också ha genomfört samlag med kvinnan men händelsen rubriceras inte som våldtäkt.

- Det går inte att bevisa våldtäkt. Det var inget tvång från deras sida.

Men hon blev ju hotad?

- Ja, men inte i anslutning till samlagen.

Kan man inte se det som att hon var försatt i vanmakt?

– Ja, visst kan man det. I vissa stunder var hon det men inte kontinuerligt. Det var bara tidvis som hon var påverkad av kokain.

Det måste vara svårt för kvinnor som utsätts för våldtäkt att få rättvisa?

- Det kan det vara i vissa fall. Jag ska ju bevisa varenda påstående jag framför. Jag och en annan person som arbetar med det här fallet har båda gjort bedömningen att det inte går att bevisa våldtäkt, säger Carl-Johan Norström.

Susanna Vidlund