”Jag är tänd på min systers kille”

Veckans telefonfråga

NYHETER
Foto: getty
Bilden är arrangerad.

 Åsa är en 31-årig kvinna som har blivit kär i sin systers kille. Nu vill hon dessutom ha ett förhållande med honom.

Va d är det som hänt?

– Min syster Lotta har träffat en man som verkar gilla mig och jag är tänd på honom.

Hur är din syster?

– Hon är fem år yngre och har alltid haft lätt för att få killar. Jag är blygare och mer den typen som sitter inne och läser i stället för att gå ut. Den här killen är inte Lottas vanliga typ. Vi har till exempel många fler gemensamma intressen. Han läser böcker och är intresserad av psykologi. Lotta gillar hästar och uteliv.

Är Lotta kär i honom?

– Ja, det säger hon. Och det är problemet.

Vad tänker du ska hända då?

– Det är det jag inte vet, det är därför jag ringer. Jag undrar om jag ska berätta det här för Lotta.

När två systrar vill ha samme man handlar det väldigt ofta om rivalitet.

– Jag tycker att hon är en liten besserwisser som mamma alltid överbeskyddat. Hon blev otroligt bortskämd. Var det någon som fick nya kläder var det hon.

Så du ger henne skulden för att din mamma behandlade er fel. Tror du att det skulle kunna förklara att du nu som vuxen vill ha hennes kille?

– Det kanske ligger något i det. Jag är ju arg på henne, det hör jag, men det känns också dumt att ha sådana här barnsliga känslor. Men jag kan ju inte hjälpa att han gillar mig.

Nej, men du behöver inte uppmuntra honom heller. Du har inte nämnt er pappa – vad spelade han för roll när ni växte upp?

– Mina föräldrar skilde sig när jag var tio år. Pappa träffade en annan och mamma var helt nere. Jag fick ta hand om Lotta ganska mycket för mamma orkade inte.

Så det finns en hel del du är arg och ledsen över.

– Jag vet inte, men hon fattar inte hur jag hade det de där åren. Vi var övergivna och hon hade bara mig.

Tala med Lotta om hur du kände det som liten. Låt henne få leva sitt liv och blanda inte ihop era identiteter ännu mer genom att ta hennes kille.

Kommentar

: Både Åsa och Lotta har varit med om omskakande händelser i barndomen. Det är först som vuxen man kan sortera i vad som hänt en som liten och det är mycket bättre att Åsa tar itu med det än försöker lösa smärtan genom att ”ta” Lottas kille. Dessutom behöver Åsa frigöra sig från sitt beroende av Lotta och inse att hon har rätt att leva sitt liv och att hennes killar är något hon inte ska blanda sig i.