Bandet bevisar att bin Ladin lever

NYHETER

Experter över hela världen har enats om att rösten som prisar attackerna mot olika västerländska mål, tillhör Usama bin Ladin.

En företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet bekräftade på onsdagen att det är bin Ladins röst man hör på bandet.

- Men vi vet inte om någon satte samman det, skarvade eller datormanipulerade det, säger han till CNN.

Amerikanska specialist bekräftar identiteten

Amerikanen George Michael arbetar med att analysera röster. Han sade på onsdagen att han skulle kunna svära inför domstol på att det är bin Ladins röst som hörs på bandet.

- Jag är van vid hans röst. Om det inte är han är det en enastående imitation och jag vet inte hur den skulle kunna genomföras, sade han till BBC på onsdagen.

Den japanske röstanalytikern Matsumi Suzuki håller med George Michael om att det är bin Ladin som talar på bandet, rapporterar Kyodo News.

Kopplad till dialysapparat

Enligt George Michael fanns det vissa skillnader jämfört med tidigare inspelningar med bin Ladin. Bland annat ska vissa meningar vara kortare än vanligt och mer skarpt uttalade. Enligt honom kan det bero på att personen var kopplad till en dialysapparat och behövde dra efter andan innan han kunde fortsätta prata.

Usama bin Ladin ska enligt uppgift ha problem med njurarna och kan vara i behov av dialys.

Susanna Vidlund