Inget kaos trots snön

NYHETER

Första snön kom - men det blev inget kaos på stan.

Entreprenörerna klarade testet. Beredskapen fungerade bra, och gator och trottoarer var fria från snö och sörja redan tidigt på onsdagsmorgonen.

Renast var gatorna i Vasastan och Norrmalm.

Medan det faktiskt fanns några områden på Södermalm som inte hade plogats eller halkbekämpats.

Kullerstensgatorna runt Mosebacke var klockan åtta fortfarande hala som is. Även på Götgatan fanns det rester kvar av nattens snö.

Det var just Södermalm som drabbades allra värst vid förra vinterns snökaos.

Man kan ju undra hur det ska gå när snön kommer på riktigt allvar.

På Drottningholmsvägen i riktning mot Bromma var det också rejält sörjigt i morse.

På gatorna runt Aftonbladets redaktion i Globen låg snön fortfarande kvar klockan 13.00. På Arenavägens trottoarer har det inte synts till en enda snömaskin under hela förmiddagen, och snön ligger ännu kvar svart och blöt.

Fyra entreprenörer

Fyra olika entreprenörer sköter snöröjningen i Stockholm. Totalt handlar det om 23 kontrakt. Stockholm Entreprenad AB är störst med 16 kontrakt.Skanska har tre, Samhall och Vägverket två var.

Den totala budgeten för vinterns snöröjning är på cirka hundra miljoner kronor. Grundresurserna i hela Stockholm är 47 plogbilar, 42 halkbekämpningsbilar, 168 traktorer och 51 lastmaskiner.

En stort problem förra vintern var felparkerade bilar som gjorde att snöröjarna inte kom fram. Därför kommer gatukontoret i år att skärpa parkeringsreglerna och flytta fordonen om de hindrar snöröjarna. En stor annonskampanj ska informera bilägarna om den nya, hårdare p-övervakningen när det snöar.

Hur såg det ut på dina gator i morse? Mejla Aftonbladets trafikreporter och berätta:

Polisen: Kör försiktigt hem i kväll

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM