Misshandlade sin 3-årige styvson till döds

– fick tre års fängelse

NYHETER

STOCKHOLM

Fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och vållande till annans död.

Det blev straffet för den styvpappa som i slutet av februari misshandlade en treårig pojke till döds i Spånga.

Pojken bajsade på sig och styvpappan blev arg. När mamman kom hem, mådde treåringen dåligt. Han kräktes, hade ont i magen och grät.

- Jag har ont i magen. Pappa... slå, sade han till sin mamma. Några timmar senare var han död.

Sex brutna revben

Pojken dödades med ett antal slag och sparkar i magen och över bröstkorgen. Obduktionsprotokollet visade att han hade frakturer på sex revben, en fraktur på blygdbenet och ett hål på tjocktarmen. Tarmbrottet ledde till akut bukhinneinflammation, som pojken dog av natten efter misshandeln.

Den fällande domen innebär att styvpappan omedelbart ska häktas.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att treåringens skador kunde ha uppstått på annat sätt än genom våld från styvfadern.

Tingsrätten gick inte med på åklagarens begäran om att styvpappan skulle utvisas. Skälet är att Migrationsverket ansett att det föreligger hinder mot utvisning till styvpappans hemland.

Mamman dömdes till villkorlig dom

Pojkens mamma som är undersköterska, åtalades för vållande till annans död och dömdes på onsdagen för brottet till villkorlig dom och 60 dagsböter. Rätten tar bland annat hänsyn till att hon nyligen blivit mamma till en flicka, vars far är den dömde styvpappan.

Styvpappan har förnekat att han misshandlat pojken, men tingsrätten finner det ställt utom rimligt tvivel att det är han som orsakat skadorna.

Det rör sig om ett rått och synnerligen hänsynslöst brott mot ett skyddslöst barn, skriver tingsrätten.

Susanna Vidlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM