Åklagaren vill ha mer tid att utreda Helén-mordet

Svaren från DNA-analyserna dröjer

NYHETER

KRISTIANSTAD

Åklagaren har begärt att få ytterligare två veckor på sig för att väcka åtal mot de två män som misstänks för mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989. Sista dag för åtal var annars torsdagen, men resultaten från DNA-analyserna dröjer.

- Vi är självklart beroende av analysresultaten för att kunna väcka åtal, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

På onsdagen fick Kristianstad tingsrätt hans begäran om förlängd utredningstid.

Det var oklart om de två häktade männen samtidigt begär omhäktningsförhandling. Om inte slår tingsrätten bara fast det nya datumet för åtal till den 28 november.

Att resultaten från DNA-analyserna dröjer tror Pär Andersson beror på en kombination av komplicerade analyser och hög arbetsbelastning vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping, där hundhår och hårstrån från en människa ska analyseras.

De mordmisstänkta, en 34-åring och hans ett år äldre släkting, häktades den sista oktober som på sannolika skäl misstänkta för mord och människorov. Männens advokater ifrågasatte åklagarens bevisning och överklagade häktningen till hovrätten som dock ansåg att bevisen räckte.

Båda männen har hela tiden nekat till anklagelserna.

När Helén Nilsson försvann på väg från hemmet i Hörby i mars 1989 och sex dagar senare hittades död och inlindad i en plastsäck väckte det stor uppmärksamhet. Flickan hade hållits fången i flera dagar och även utnyttjats sexuellt innan hon mördades.

Flera personer har tidigare suttit anhållna för mordet. Polisen fick upp ögonen för de nu häktade männen i våras när de blev varse en dom från 1993, då 35-åringen dömts för sexuella övergrepp mot två småflickor.

En av polisens teorier är att Helén Nilsson rövades bort till en stuga de båda männen hade tillgång till vid tiden för mordet.

Britt Ledberg/TT