Dödade treåring – fick 3,5 års straff

Pojken bajsade på sig - då blev styvpappan rasande

1 av 2
NYHETER

Treåringen bajsade på sig.

Det gjorde styvpappan så ursinnig att han misshandlade barnet till döds, med slag och sparkar.

I går dömdes han till fängelse.

Den brutala misshandeln ägde rum i en lägenhet i Spånga den 26 februari i år.

Styvpappan hade hämtat treåringen hos dagmamman på eftermiddagen. Väl hemma fick pojken av sig blöjan precis innan han bajsade på sig.

Hans 30-årige styvpappa blev rasande.

När mamman kom hem märkte hon att något var fel. Pojken grät, kräktes flera gånger och klagade över smärtor i magen.

- Pappa" slå", sa han till sin mamma.

"Han kan inte andas"

Hon gav honom Alvedon.

Klockan tre på natten larmades polisen till familjens lägenhet. Mamman mötte dem springande med sitt livlösa barn i famnen.

- Han kan inte andas, skrek hon.

Läkarna kunde bara konstatera att treåringen var död.

Obduktionen visade att pojken hade ett stort antal färska revbensfrakturer, och även flera gamla. Han hade också bäckenfraktur och ett hål på tarmen. Dessutom hade treåringen bukhinneinflammation vilken sägs vara dödsorsaken. Skadorna som lett fram till inflammationen anses ha uppkommit av både sparkar och slag.

Dömdes till fängelse

Den 30-årige styvfadern har hela tiden förnekat att han dödat pojken. Likaså har mamman hävdat att hon är oskyldig.

I går dömdes de båda vid Stockholms tingsrätt. Styvpappan till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och vållande till annans död. Den 28-åriga mamman för vållande, straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Rätten ansåg att hon som vårdutbildad borde ha förstått att pojken var illa däran och behövde vård.

Chefsåklagare Bjarne Rosén anser att straffet är lågt, men har ännu inte beslutat om han ska överklaga. Högsta domstolen har nämligen i ett tidigare, liknande rättsfall stannat vid ett straffvärde på tre år.

Strängt straff

Josef Zila, lektor i straffrätt vid Stockholms universitet, anser att 3,5 års fängelse är ett med svenska mått mätt strängt straff.

- Tingsrätten anpassade sig uppenbarligen till det liknande fallet i Högsta domstolen, det finns krav på en enhetlig rättskipning i Sverige. Personligen kan jag tycka att straffet var för milt, men som jurist är jag inte förvånad, säger han till Aftonbladet.

Kajsa Hallberg