Rökning på krogen ska stoppas

Ministern vill ha nytt förbud senast 2004

1 av 2 | Foto: ANETTE NANTELL/PRESSENS BILD
TUFFARE TAG Det kan bli förbjudet att röka på krogen redan om ett par år - om folkhälsominister Morgan Johansson får som han vill. Men Charlotta Göthlund vill kunna ta sig en cigarett också i fortsättningen när hon går ut.
NYHETER

I dag vet folkhälsoministern Morgan Johanssons vad som blir hans första stora steg mot friskare svenskar.

Ett totalförbud för rökning på krogen.

Ministern kräver rökfria krogar senast 2004 - och han är beredd att gå hårt fram med nya lagar.

Mat och rökning hör enligt Morgan Johansson inte ihop. Göran Perssons nye folkhälsominister ser rökning på krogen som en integritetsfråga - det ska vara möjligt att gå ut och äta utan att behöva komma hem och stinka rök.

Kanske kan icke-rökaren Morgan Johansson tänka sig att tillåta rökning på barer, sådana som inte serverar mat utan bara alkohol. På den punkten har han inte bestämt sig ännu, skriver Svenska Dagbladet.

Riksdagen fattade redan i maj beslut om de antirökkrav som Morgan Johansson nu skärper tonen kring.

"Beredd gå hårt fram"

Första steget är att det senast den 1 januari nästa år - om bara sju veckor - ska finnas en rökfri avdelning på varenda restaurang, varenda pizzeria, i hela Sverige.

Andra steget är att under 2003 komma överens med de svenska krögarna om helt rökfria krogar till året därpå.

- Uppnår vi inte målet är jag beredd att gå ganska hårt fram med lagstiftning. Jag tror det ligger i tiden, säger Morgan Johansson till Svenska Dagbladet.

Bara moderater emot

- Allt fler människor upplever det här som ett intrång i den privata integriteten, att inte kunna gå på krogen utan att lukta rök när de kommer hem. Och dessutom är det en arbetsmiljöfråga.

När beslutet fattades i riksdagen i maj ställde sig samtliga partier, utom moderaterna, bakom förslaget om totalt rökförbud.

Moderaterna tyckte, precis som Hotell- och restaurangägarnas förbund, att förslaget innebar stora ekonomiska påfrestningar för branschen.

Rök besvärar många

Svenska folket ställer sig inte bakom ett totalt rökförbud på krogen.

En opinionsundersökning i februari visade att hälften nöjer sig med rökfria områden. 20 procent kräver, liksom Morgan Johansson, totalt rökförbud.

I samma undersökning säger drygt hälften att de besväras av tobaksröken på restaurangerna.

Här är det redan rökfritt

Petter Ovander