Här hotar al-Qaida slå till

Experterna: Res inte hit

NYHETER

Usama bin Ladin har talat - och hans nya hot mot västvärlden ska tas på allvar.

I dag varnar terroristexperter svenskar från att resa till särskilt utsatta platser.

På deras lista finns bland annat Bali, Thailand, Turkiet, Malaysia - och flera europeiska storstäder.

Hotar Väst igen bin Ladin hotar med en terrovåg mot västvärlden.

Usama bin Ladin pekar ut USA:s allierade som al-Qaidas nästa måltavlor. På tv-kanalen al-Jaziras bandupptagning framförde han i förrgår direkta hot om nya attacker.

Terroristledaren nämner Storbritannien, Frankrike, Italien, Kanada, Tyskland och Australien. Det är länder som ska få betala ett pris för att de samarbetat med USA.

Det innebär samtidigt att hoten stärks mot flera platser i världen där dessa länder har intressen - eller dit deras medborgare gärna reser.

Många varningar

Usama bin Ladins varningar kommer samtidigt som underrättelseorgan i både USA och Europa säger att förberedelserna för nya terrordåd intensifierats de senaste veckorna.

I oktober utfärdade högt uppsatta medlemmar i al-Qaida riktade varningar om ytterligare terrordåd.

Magnus Ranstorp, terroristexpert och professor vid S:t Andrews universitet i Skottland, säger att det just nu finns en förhöjd hotbild mot Europa.

- al-Qaida planerar terrordåd mot de stora metropolerna i Europa. London är en av måltavlorna.

Paris och Berlin är andra mål.

Magnus Ranstorp vill inte avråda svenskar från att resa , men säger att det finns en hotbild.

Säkerheten kan, enligt terroristexperter Aftonbladet talat med, heller inte garanteras på Bali, i Thailand, Turkiet, Malaysia och Indonesien.

- Jag avråder från att åka till Sydostasien, till Thailand, Malaysia och Bali, säger Magnus Ranstorp.

Han tror inte att terrorister kan göra så stor skada i Europa - om de inte anfaller ett kärnkraftverk eller annat större mål.

Anders Hellner vid Utrikespolitiska institutet tycker inte att människor ska sluta resa utomlands på grund av de nya terrorhoten.

Läget ändras fort

- Risken att man ska stryka med är väldigt liten. Men ska man bara åka och sola och bada kan man lika gärna åka till en grekisk ö, säger han.

Situationen kan förändras snabbt - om det blir krig i Irak.

- Det kan utlösa en flodvåg av terrordåd. Då skulle jag inte boka en resa till Turkiet. Landet lånar ut flygbaser till USA och risken för att fastna där är stor, säger Anders Hellner.

Therese Holmberg, Petter Ovander