Räkna med en våg av dödsterror

Alla västerlänningar är måltavlor

NYHETER

Usama bin Ladins återuppståndelse innebär två saker.

al-Qaida klarade sig tämligen helskinnad ur holmgången i Afghanistan.

Vi tvingas räkna med en ny våg av terrordåd.

I den fasen är alla västerlänningar måltavlor. Även svenskar.

Jag kan inte bedöma om rösten på det senaste bandet verkligen är Usama bin Ladin. Men så länge en rad experter runtom i världen och personer som träffat bin Ladin säger sig vara säkra på saken vore det dumdristigt att inte utgå från att det verkligen är bin Ladin.

Detaljerade röstanalyser ger förhoppningsvis snart ett hundraprocentigt besked. Hoten om mord och kidnappning måste tas på största allvar. Usama bin Ladin skulle inte utnyttja sin auktoritet för att framföra tomma hot.

Hans tal är en signal till al-Qaidamedlemmar och sympatisörer över hela världen att osäkra sina vapen. De har klartecken att agera på egen hand. För anhängarna är det en moralisk vitamininjektion.

Hyllar dåden

När bin Ladin hyllar de senaste terrordåden är det inte automatiskt ett erkännande att al-Qaida ligger bakom. Men med sina ord bygger han allianser med lokala terrorgrupper och bidrar till att skapa en terrorismens informella international.

Talet är också ett uppkäftigt besked till USA och västvärlden att al-Qaida är långtifrån besegrat.

Förutom bin Ladin vet vi sedan tidigare att även hans nummer två, Ayman al-Zawahiri, lever. Liksom en av hjärnorna bakom den 11 september, Khalid Shaikh Muhammed.

Därmed står al-Qaida åter så starkt att de troligen kan genomföra större terrordåd. Att lyckas med något lika spektakulärt som World Trade Center blir svårt, men attacker som i blodighet och hänsynslöshet överträffar det som hände på Bali och i Moskva är inte omöjliga.

Den pånyttfödde bin Ladin begränsar inte längre sitt heliga krig till USA och amerikanska intressen. Han varnar alla som deltar i det internationella kriget mot terrorismen och namnger särskilt några stater: Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kanada och Australien.

Tydlig varning

En tydlig varning om var nya terrordåd är att vänta. Dessa länders medborgare är dessutom terrormål var i världen de än befinner sig. I praktiken är alla med västerländskt utseende från och med nu i riskzonen. Bomben på Bali var inget undantag, bara ett första steg i en ny strategi. Att bin Ladin träder fram på ljudband och inte som tidigare video reser två omedelbara misstankar.

l al-Qaidaledaren är skadad och vill inte visa det.

l bin Ladin har genomgått en plastikoperation och vill inte avslöja sitt nya utseende.

Men det kan också vara så enkelt att han är rädd att bilder ska avslöja i vilket slags omgivning han befinner sig och därmed indirekt avslöja hans gömställe. Bästa gissningen fortsätter vara att bin Ladin gömmer sig någonstans i Pakistan nära gränsen mot Afghanistan.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM