De stjäl för två miljarder

Att hjälpa heronisterna skulle bara kosta hälften så mycket

NYHETER

Langarna i Stockholm drar in 750 miljoner kronor om året.

Heroinisterna stjäl för 2,25 miljarder för att ha råd med drogen.

Får knarkarna behandling för en miljard upphör stölderna och langarnas heroininkomster sinar.

I stället har politikerna minskat knarkvården och dragit ner gatulangningsgruppen så att langarna tjänar mer.

Foto: TOMMY MARDELL
KNARKARNA JAGAS - LANGARNA SKYDDAS Samhället skulle tjäna miljarder på att ge heroinister i Stockholm vård. I stället har politikerna minskat resurserna till vården. Och medan ordningspolisen blivit allt bättre på att identifiera och gripa missbrukare går langarna, som tjänar enorma belopp, fria.

Stefan Holmén, chef för Citypolisens narkotika- och krogenhet, är djupt bekymrad.

Gatulangningsgruppen har sedan 1995 minskat från 50 man till 16 man och är nu nere på ”katastrofala nivåer”, enligt Holmén.

– Langarna har det lättare i dag. Var det det vi ville? säger han.

Enorm förtjänst

Deras förtjänst är enorm. Ett gram heroin kostar 30 kronor på gatan i Asien, men 2 500 kronor på Sergels torg, i Rinkeby, Tensta, Hjulsta och längs blå linjens t-banestationer, där försäljningen just nu pågår.

Medan den uniformerade ordningspolisen blivit allt duktigare på att identifiera och gripa missbrukarna går langarna fria.

Till och med lagen skyddar dem.

– Missbrukarna som redan är samhällets paria får vi bryta ner och tömma på blod enligt lagen. Men langaren som sväljer de inplastade heroinkapslarna får vi inte röra. Vi borde få ge dem kräksirap så att de spyr upp kapslarna, som i Norge, säger kriminalinspektör Jale Poljarevius i gatulangningsgruppen.

Att slå undan benen på heroinlangarna vore inte svårt. Ingen vet exakt hur många heroinisterna i Stockholm är – 2 000 säger polisen, medan man vid Maria Beroendecentrum talar om 5 000. Men att de knarkar för 1 000–1 500 kronor om dagen, är de flesta eniga om.

Lågt räknat pungar de ut med 750 miljoner kronor om året för heroinet.

Hur mycket de måste stjäla och snatta för att få in de pengarna är också oklart. 3 000 kronor om dagen, säger doktoranden Kari Jess på Stockholms universitet som intervjuat missbrukare. 10 000 kronor, hävdar Annette Voltaire vid Maria Beroendecentrum, ”eftersom hälarna bara betalar tio procent av värdet på det stulna”.

Stölderna hamnar därmed på 2,25 miljarder kronor. Lågt räknat. Varje år.

Att ge alla heroinister möjlighet till frivillig vård på behandlingshem kostar i genomsnitt 1 354 kronor per dag och missbrukare. Totalt en miljard om året.

– Ordnar man med justa behandlingshem, så vill samtliga heroinmissbrukare in av och till, säger Erik Finne, forskare vid Stockholms socialtjänstförvaltning.

Tvångsvård billigare

Även tvångsvård av samtliga heroinister skulle bli billigare än stölderna, cirka 1,75 miljarder om året.

I stället begär Stockholm alltmer sällan av länsrätten att få tvångsvårda dem. Omkring 200 heroinister dömdes 1989 till tvångs-vård. I år blir det färre än 50, enligt Finne. Pengarna kommunen sparat på det har bara till en liten del gått till ökade insatser inom öppenvården.

Heroinisterna får betala. De som till slut får vård är i sämre skick när de tas in än för några år sedan. Och medan 50 narkomaner årligen dog i Stockholm i mitten av 1990-talet, så dör nu omkring 80.

Ännu billigare än tvångs-vård och behandlingshem är Maria Beroendecentrum, där 70 unga heroinister just nu framgångsrikt tas om hand med opiat-antagonisten Subutex.

Behandling lönar sig

– Om någon vård lönar sig så är det att behandla heroinister, säger psykiatrikern Annette Voltaire, vd för Maria Beroendecentrum AB.

Det kraftiga suget efter mer heroin skapas av att drogen stimulerar lustcentra.

– Men heroinet ger inga hjärnskador, som hasch, amfetamin och ecstasy. När de här unga människorna inte tar heroin mer så kan de som alla andra ordna arbete, säger Annette Voltaire.

Den nya politiska majoriteten i Stockholms stadshus, med vänsterpartiets socialborgarråd Margareta Olofsson i spetsen, har nu aviserat förbättringar för heroinisterna. Bland annat ska alla missbrukare få en vårdgaranti.

Heroinet säljs längs blå linjen

Tullens heroinbeslag

Knarket i Stockholm

Joachim Kerpner