Bofors åtalas mutbrott i Indien

Sexton år efter skandalen väcks åtal mot svenska vapentillverkaren

NYHETER

Sexton år efter den uppmärksammade mutskandalen åtalas i dag vapentillverkaren Bofors.

En indisk domstol har beslutat att ställa företaget och tre bröder från finansfamiljen Hinduja inför rätta.

Misstankarna gäller fusk, korruption och anstiftan till brott.

Boforsskandalen får nu sitt juridiska efterspel. Den tidigare vapentillverkarens försäljning av haubitsar till den indiska armén har utretts sedan 1986 och det senaste året har en rad domstolsförhandlingar hållits för att ligga till grund för den kommande processen.

Utredningen har väckt stor uppmärksamhet i Indien. Det betraktas som en av de mest omfattande mutskandalerna i landets historia och ledde till Indiens förre premiärminister Rajiv Gandhis fall.

Vid torsdagens domstolsförhandling anklagades de tre bröderna Hinduja – två av de kända finansmännen är brittiska och en är schweizisk medborgare – för att ha tagit mot 8,3 miljoner dollar (nästan 75 miljoner kronor) i kommissioner. Vid en fällande dom riskerar de misstänkta bröderna upp till sju års fängelse.

Bofors har splittrats

Vad Bofors riskerar är oklart. Företaget har sedan 80-talet splittrats. Huvudsakligen har verksamheten delats upp mellan Bofors Defence och Saab Bofors Dynamics. Inget av dessa företag har dock något juridiskt ansvar för de misstänkta brotten.

Bröderna som nu står anklagade för att ha tagit emot mutor förnekar konsekvent att de pengar som Bofors satte in på deras bankkonton skulle ha att göra med vapenaffären. Enligt nyhetsbyrån AP har de dock inte förklarat varför de fick pengarna.

Bröderna kom frivilligt

För ett och ett halvt år sedan kom de frivilligt till Indien för att medverka i utredningen. De tre har avkrävts en borgen på drygt 30 miljoner kronor och en av dem tvingas stanna i Indien som en garant för att de tre infinner sig vid rättegången.

Mattias Lundell