Hackare kan få livstids fängelse

USA: Nytt lagförslag för hårdare tag mot cyberbrottslingar

NYHETER

Nu är USA redo att ta hårdare tag mot hackare.

Ett nytt lagförslag – som passerat första instans – ska kunna ge cyberbrottslingar livstids fängelse.

Den grupp amerikanska politiker som står bakom det 16 sidor långa lagförslaget CSEA (Cyber Security Enhancement Act) har kämpat hårt för att få igenom det. Det godtogs av representanthuset i juli, men stoppades i senaten.

I onsdags valde man därför att lägga in det i ett annat, större lagförslag som syftar till att skärpa landets inre säkerhet. I förslaget ingår bland annat skapandet av ett nytt departement som ska samla delar av 22 federala enheter – som Kustbevakningen och Secret Service – under ett tak.

Hackarnas mardröm

Nu kan samma lagförslag också bli hackarnas mardröm. Representanthuset har redan sagt ja och nu återstår senatens godkännande för att CSEA ska bli verklighet. Och att hackare ska kunna dömas till livstids fängelse.

Det strängaste straffet ska kunna ges till den som – med hjälp av datorn – sätter andras liv i fara. I förslaget står det: ”En cyberattack av terrorister eller kriminella skulle kunna skada vår ekonomi och vår känsliga infrastruktur.”

News.com skriver att förslaget också tillåter polisen att utan domstolsgodkännande avlyssna telefoner och internet.

- När vi försvarar oss mot terrorister som kan slå till när som helst på vilket sätt som helst så måste vi ändra vårt sätt att möta problemen, säger Lamar Smith, som varit med att ta fram förslaget, i en kommentar som news.com citerar.

Förslaget oroar många. Organisationer som värnar yttrandefriheten menar att den personliga integriteten kan kränkas av förslaget om polisen för lätt kan granska trafiken på internet.

Mattias Lundell