Naturkatastrof hotar Spaniens kust

Risk för att 77 000 ton olja läcker ut

1 av 2
NYHETER

VIGO

Det redlöst drivande tankfartyget Prestige har läckt 3 000 ton dieselolja utanför den spanska nordvästkusten.

Fyra bogserbåtar försökte under torsdagen dra fartyget, med 77 000 ton last, längre ut på Atlanten för att skona Galiciens kust.

Risken var stor för att fartyget skulle brytas sönder och sjunka och myndigheterna fruktade en naturkatastrof.

En nästa milslång sträng av olja siktades tidigt på torsdagsmorgonen från Kap Finisterre. Prestige låg vid lunchtid omkring sex nautiska mil utanför kusten.

Bogserbåtar lyckades efter 16 misslyckade försök få över en tross till tankern. Vädret var hårt vid haveristen och sjön var grov med upp nio meter höga vågor, sade Sjöräddningens samordningscentral i La Coruña. En vindkantring på morgonen kom till räddningsfolkets undsättning och hjälpte till att driva fartyget bort från kustens klippor ut mot havet.

Dödens kust

Området, där tankern kolliderat med ett drivande föremål och sprungit läck i en skeppssektion, har fått öknamnet Costa de la Muerte, Dödens kust, på grund av de otaliga oväder som sänkt många fartyg där.

Fyra helikoptrar bärgade 24 av de 27 besättningsmedlemmarna. Kaptenen stannade ombord med två män för att hjälpa till vid bogseringen. Senare under dagen hade gruppen förstärkts med en sjöman och en tekniker från sjöräddningen.

Besättningen hör hemma i flera länder: Filippinerna, Grekland och Rumänien.

Det grekiskägda men Panamaregistrerade tankern, som chartrats av ett ryskt företag, var på väg från Lettland till Gibraltar.

Enkelskrov

Risken för katastrof bedömdes som särskilt stor eftersom det 26 år gamla fartyget har ett enkelskrov. EU har beslutat kräva dubbelskrov på fartyg som seglar i EU-vatten från 2015.

De spanska myndigheterna sade att det åldriga fartygets dåliga skick kan ha bidragit till olyckan. Greenpeacetalesmannen Mario Rodriguez anklagade oljebolagen för att använda föråldrade fartyg och för att ha registrerat dem i länder med otillräcklig miljö- och säkerhetskontroll.

För tio år sedan strömmade över 70 000 ton olja ut från en grundstött grekisk tanker i det område där Prestige nu driver. Oljan förorenade en 20 mil lång kuststräcka.

TT-Reuters