FN inspekterar 1 000 platser i Irak

Minst ett av Saddam Husseins palats ska inspekteras

NYHETER

Inspektörerna är redo.

På måndag anländer de till Irak för historiens mest ingående jakt på massförstörelsevapen.

Med sig har de en lista på över 1 000 platser – däribland minst ett av Saddam Husseins palats.

Svenske Hans Blix leder FN:s vapeninspektioner och ska genomföra det som beskrivs som historiens mest ingående vapeninspektion. Redan på måndag kan gruppen finnas på plats för att sätta Saddam Hussein under luppen.

Avancerad teknisk utrustning ska åter tas i bruk. Övervakningskameror, kommunikationsutrustning och ett stort analyssystem för att upptäcka spår av kemikalier eller radioaktivitet i vatten, luft och jord.

1 000 platser

Men viktigast för inspektörerna är alla de underrättelser man fått in från amerikansk och brittisk militär.

Enligt tidningen Washington Post har FN:s inspektörer en karta med över 1 000 platser som kan komma att besökas i jakten på de kemiska, biologiska och kärnvapen som Irak misstänks ha. Från den listan har man i sin tur valt ut 100 platser av speciellt intresse – en avfyringsanläggning för missiler i Al-Rafah, en tidigare kärnkraftsanläggning vid Al-Furat och en fabrik som tidigare användes för att framställa klorin i staden Fallujah.

Insepktion i Husseins palats

Dessutom ska inspektörerna, enligt tidningens källor, besöka minst ett av Saddam Husseins åtta presidentpalats.

- Vi har en arbetsplan som vi självfallet inte kan beskriva i detalj, säger Mohamed El Baradei, en egyptisk vapenexpert som tillsammans med Hans Blix kommer att vara en av de två ansvariga för inspektionerna.

Han berättar dock att en del av de platser som tidigare varit av intresse för inspektörerna kommer att få nya påhälsning och att en rad tidigare okända lokaler kommer att besökas utan förvarning.

- Vi vill inte arbeta på det sätt man väntar sig, vi kommer att tvingas göra en del oannonserade besök i lokaler vi kanske inte förväntas besöka, säger Mohamed El Baradei.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM