Stora journalistpriset för rasistavslöjande

Här är alla pristagarna

NYHETER

Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson på Sveriges Television fick årets Stora journalistpris i klassen Årets avslöjande för sitt reportage om rasismen i valstugorna.

Expressens Mats Olsson belönades med Lukas Bonnier-priset.

Årets upplaga av Bonniers stora journalistpris hade både en ny utformning och ny inramning.

Nya är prisklasserna Årets berättare, Årets förnyare och Årets avslöjande. Nytt är också att priset i år för första gången delades ut vid en middag på Operaterrassen i Stockholm med omkring 200 inbjudna gäster. Den inramningen hade inte varit särskilt sannolik för bara ett par år sedan.

Det kanske mest väntade och samtidigt mest omdebatterade priset gick till Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson på SVT:s Uppdrag granskning för deras reportage från valstugorna veckan före valet.

Klockrent?

Många har kritiserat reportaget för att det nästan bara var moderata och socialdemokratiska valarbetare som provocerades och filmades med dold kamera. Reportaget har exempelvis slagit rekord i antal anmälningar till Granskningsnämnden för radio och tv.

Andra hävdar att det var klockren journalistik där reportern tvingades använda dold kamera för att få fram kommunpolitikernas rasistiska åsikter.

Det råder knappast någon tvekan om att reportaget spelade en roll för det slutliga valresultatet.

Utmärkelsen Årets berättare gick till Mustafa Can, Dagens Nyheter, för ''en personlig ton, ett språk som berör och med en effektiv berättarteknik som han utvecklat i flera reportage, med skildringen av Sverigedemokraterna som höjdpunkt''.

Gränser flyttade

Årets förnyare blev Mattias Göransson och Tobias Regnell, tidskriften Offside, för ''att de med kunskap, kärlek och känsla för spelet flyttat gränserna för sportjournalistik''.

Expressens Mats Olsson fick Lukas Bonnier stora journalistpris ''för att han i ett ständigt samtal med sina läsare kunnigt, konsekvent och med mycket humor röjt nya vägar inom såväl musik- som sportjournalistiken''.

Samtliga pris är på 75 000 kronor.

TT