Fotbollsstjärna planerade terrorattack i Europa

Fotbollsstjärna erkänner sina planer i belgisk radio

NYHETER

BRYSSEL

Det var bilder av en palestinsk skadad baby, som bin Ladins närmaste hade visat, som gjorde mig till terrorist.

Det säger en av Al Qaidas män, en tunisisk fotbollsspelare, som har givit en exklusiv intervju från sin fängelsecell i belgisk radio.

-Jag blev som en förändrad man. Min fru var gravid och jag bara grät.

Nizar Trabelsi

I en exklusiv telefonintervju med den belgiska radion RTBF, förklarar tunisiern Nizar Trabelsi hur han var tränad av Al Qaida i Afghanistan.

-Jag hade en bra relation med bin Ladin. Jag pratade mycket med honom och han gav mig råd, han hjälpte mig, han tog mig på allvar.

Som straff för den palestinska babyns lidande skulle han spränga den amerikanska flygbasen Kleine Brogel i nordöstra Belgien i luften. På basen finns lager av amerikanska kärnvapen.

Attack mot USA:s ambassad

Trabelsi greps 13 september förra året, två dagar efter attentaten mot USA.

Han hade då en detaljerad lista för bombtillverkning med sig. Han sitter i Forestfängelset i Bryssel under högsta bevakning.

Han misstänktes först för att ha planerat en bombattack mot amerikanska ambassaden i Paris, men målet var alltså ett med mycket större sprängkraft.

"Hatar USA"

Trabelsi kom till Belgien som ungt fotbollsproffs till Standard Liège.

Därefter flyttade han till Tyskland och vidare till Afghanistan med sin fru och barn.

Hans intervju med journalisten Radia Sadani i RTBF är sensationell. Han menar att han ångrar sina planer, och vill tänka på framtiden för sin fru och barn, men han hatar fortfarande USA lika intensivt.

Emily von Sydow