FBI: Al Qaida planerar spektakulär attack i USA

Hotet mot Europa ökar

NYHETER

FBI:s varning idag – al-Qaida planerar en ny ”spektakulär attack” i USA.

Samtidigt ökar hotet mot Europa och varningarna är nu lika vanliga som direkt efter den 11 september.

Här fruktar experter att al-Qaida slår till med massförstörelsevapen.

Sedan attacken den 11 september analyserar FBI varje vecka hotbilden. I den senaste varningen – som läckte ut på fredagsmorgonen – skriver den federala polisen att al-Qaida sannolikt kommer att försöka genomföra en ny omfattande attack.

Det handlar om en attack avsedd att åsamka stora dödssiffror och slå hårt mot den amerikanska ekonomin. Den australiensiska tidningen Sydney Morning Heralds nätupplaga skriver att det nya hotet dock är vagt och att hotnivån fortfarande är ”code yellow”. Vilket är mitt på hotskalan.

Delar av varningen citeras av nyhetsbyrån AP, som fått tillgång till den via en källa inom det amerikanska justitiedepartementet.

”Källor antyder att al-Qaida föredrar spektakulära attacker som uppfyller flera kriterier: Högt symboliskt värde, stora förluster av människoliv, kraftiga skador på den amerikanska ekonomin och maximalt psykiskt trauma,” skriver FBI.

Och fortsätter:

”De mest prioriterade målen finns fortfarande inom flyget, oljenäringen, kärnkraftssektorn och på historiska platser.”

Vid sidan av de amerikanska varningarna ökar nu larmen från europeiska underrättelsetjänster. Tidigare har varningarna varit betydligt färre och, enligt tidningen Washington Post, har de aldrig varit fler än nu.

Underrättelseexperter fruktar möjliga attacker från al-Qaida med massförstörelsevapen. Brittiska, tyska och franska källor talar om kemiska vapen.

- Hotet är större i dag än i går och det kommer att vara större i morgon, säger den uppmärksammade franske domaren Jean-Louis Bruguiere i en radiointervju.

- De operativa cellerna och nätverken arbetar fortfarande i Europa.

Samtidigt har flera amerikanska medier de senaste dagarna rapporterat om att mängde illavarslande underrättelser ökat. Vid sidan av USA:s pågående maktspel med Irak och det band som tros komma från Usama bin Ladin är det en ökad aktivitet i misstänkta terroristkretsar som fått de amerikanska underrättelsetjänsterna att reagera. Dessutom upplevs hotet starkare efter den senaste raden av terrordåd på – Bali, i Kuwait och Jemen.

Mattias Lundell