Mer än 150 bilar i dansk masskrock

En dog och 33 skadades

Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX
En av många olycksplatser vid Skaerup. Över 150 fordon uppgavs vara inblandade och polisen räknade med kaos under hela fredagen.
NYHETER

En mycket stor seriekrock inträffade på Jylland vid lunchtid på fredagen.

Omkring 150 bilar drogs in i kraschen.

Dansk polis uppger för aftonbladet.se att en person omkom och minst 33 skadades i den svåra dimman.

Dimman låg i dag tjock över motorväg 45 vid Skaerup nära danska Vejle. En mindre krock var allt som behövdes för att skapa kaos.

Seriekrocken var ett faktum och polisen fick i en strid ström in nya rapporter om sammanstötningar. Vid 14-tiden på fredagen sa vakthavande befäl vid polisen i Fredericia:

- Vi kan för tillfället inte överblicka hur många bilar det handlar om.

Först på fredagskvällen hade polisen fått situationen under kontroll.

Motorvägen stängdes i båda riktningarna

Kaoset tvingade polisen att stänga av motorvägen i båda riktningarna. Trots det hade räddningstjänsten periodvis svårt att ta sig fram, eftersom vägarna blockerades av kraschade bilar. Flera lastbilar med släp välte och skapade förödelse.

- Det är massor av mindre olyckor. Det är så många att vi måste säga till folk att de själva får ta hand om det om det inte handlar om personskador, säger vakthavande vid polisen i Vejle till danska Extrabladets nätupplaga.

Ögonvittnen berättar om kaoset för nyhetsbyrån Ritzau:

- Det är helt vanvettigt. På vissa ställen backar lastbilarna på motorvägen. I vägrenen kör Falcks räddningstransporter med sirenerna på och tar hand om de många skadade.

De skadade togs till sjukhusen i Vejle och Kolding. De svårast skadade fördes till Univetsitetssjukhuset i Odense och till sjukhuset i Åhus.

En talesman vid polisen i Fredericia uppgav på fredagskvällen för aftonbladet.se att minst 33 människor skadats. För en person är tillståndet livshotande.

Några svenskar verkar dock inte ha drabbats i kaoset.

- Vi har just nu inga uppgifter om att svenska bilar skulle ha varit inblandade.

Mattias Lundell