Tolv döda i bakhåll mot bosättare

Ett 15-tal israeler skadades i den palestinska attacken

NYHETER

JERUSALEM

Tolv israeler uppgavs ha dödats och många skadats på fredagskvällen när judiska bosättare i Hebron på Västbanken utsattes för ett palestinskt bakhåll.

Bosättarna var på väg hem från helgedomen Patriarkernas grav i centrala Hebron, dit de med militäreskort går för att be när sabbaten inleds varje fredagskväll. Plötsligt öppnade en grupp beväpnade palestinier, som troligen smugit sig ned från stadsdelen Abu Sneineh, eld och kastade granater mot det judiska följet.

Eldstrid med soldater

En våldsam eldstrid utbröt mellan palestinierna och soldaterna, och det var besvärligt för ambulanser att undsätta de sårade. Helikoptrar hjälpte till med evakueringen från den trånga stadskärnan.

- Striderna pågår fortfarande inne i centrum. Israeliska armén kommer säkert att spärra av de gamla stadsdelarna och genomsöka vartenda hus tills den har utrett hur det här kunde hända, sade Ib Knutsen, presstalesman för observatörsstyrkan Tiph (Temporary international presence in Hebron), till TT sent på fredagskvällen.

I ett telefonsamtal till den arabiska satellitkanalen al-Jazira tog den militanta islamistgruppen Islamiska jihad på sig dådet. En talesman sade att det var hämnden för att Israel nyligen dödade gruppens bombexpert Iyad Sawalha i Jenin.

Omkring 450 judiska bosättare bor i den enklav i Hebron som - ofta mot de israeliska myndigheternas vilja - vuxit fram de senaste årtiondena. Staden har 130 000 palestinska invånare, och de två folkslagen hålls isär av flera tusen israeliska soldater.

”Ovanligt blodigt överfall”

Våldsamheter tillhör vardagen, men fredagskvällens överfall var ovanligt blodigt.

- Såvitt vi känner till är det här den klart blodigaste attacken mot israeler i Hebron, sade Knutsen.

Han räknade då inte med händelser före staten Israels bildande. 1929, under det brittiska mandatet, lämnade judarna Hebron efter en massaker som krävde 67 liv.

Knutsen befarade att stadens judar, som har gott om vapen och tillhör de mer militanta bosättargrupperna på Västbanken, skulle löpa amok på gatorna.

- Effekterna kommer säkert att bli stora. . . jag är rädd för bosättarkravaller och allt möjligt elände.

Tiphs obeväpnade observatörer kommer från Danmark, Italien, Norge, Sverige, Schweiz och Turkiet. De har order att inte ge sig in i områden där strider förekommer, men Knutsen hoppades att situationen skulle lugna ned sig någorlunda under natten så att observatörerna kan ge sig ut som vanligt på lördagen.

Henrik Samuelsson/TT