Efterlyst al-Qaida- ledare gripen av USA

Greps under veckan enligt regeringskällor

NYHETER

WASHINGTON

En högt uppsatt al-Qaida-ledare som USA har efterlyst i sitt krig mot terrorismen greps nyligen och hålls av amerikanerna, rapporterade regeringskällor i Washington på fredagen.

Källorna ville inte ange namnet på mannen, som ska ha gripits den senaste veckan, eller ange var han finns. Men den gripne är inte Usama bin Ladins nära medarbetare Ayman al-Zawahiri, insatsledaren Khalid Shaikh Mohammed eller bin Ladins son Saad, sade uppgiftslämnarna.

Omkring hälften av al-Qaidas 20-25 högsta ledare anses ha antingen dödats eller blivit tillfångatagna sedan USA svor att tillintetgöra bin Ladins terroristnätverk efter attackerna mot New York och Washington den 11 september förra året.

Men bin Ladin gäckar fortfarande de amerikanska ansträngningarna och överlevde uppenbarligen USA:s bombkrig i Afghanistan. På ett ljudband som nyligen spelades upp av den arabiska tv-kanalen al-Jazira hörs en röst som tros tillhöra bin Ladin prisa flera terrorattacker på senare tid och hota med fler.

Som svar på en fråga om denna bandinspelning sade president George W Bush tidigare i veckan:

- Vi ska jaga fram dessa människor en i taget. Det spelar ingen roll hur lång tid det tar, vi kommer att hitta dem och ställa dem inför rätta.

TT-Reuters